R12133 08.08.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Widziałem w sprzedaży piasek w workach o uziarnieniu 01-1-2mm (od Kreisela) i żwir kwarcowy 2-8mm (też od Kreisela) i tak się zastanawiam: czy z kruszywa o takim uziarnieniu można zrobić beton B15 ? Gdzieś słyszałem zalecenia o piasku 0-2mm i żwirze 2-16mm na beton ale nie jestem do końca pewien czy jest to tylko zalecenie czy jakaś żelazna reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.08.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 https://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/poznaj-przepis-na-beton-zanim-zaczniesz-budowe-domu-aa-SN8h-oWiv-EyUn.htmlhttp://pewnycement.pl/2017/08/dozowac-skladniki-betonu-przygotowywanego-budowie/ jak powyżej uziarnienie żwiru uważa się za mało istotne. Zatem to kwestia twojego kaprycha i kasy. Zastanów się nad dodatkami do tego betonu.Ale uważa się że :https://www.gorazdze.pl/pl/system/files.../a2_-_kruszywa_w_skladzie_betonu.pdf?.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R12133 10.08.2019 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) https://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/poznaj-przepis-na-beton-zanim-zaczniesz-budowe-domu-aa-SN8h-oWiv-EyUn.html http://pewnycement.pl/2017/08/dozowac-skladniki-betonu-przygotowywanego-budowie/ jak powyżej uziarnienie żwiru uważa się za mało istotne. Zatem to kwestia twojego kaprycha i kasy. Zastanów się nad dodatkami do tego betonu. Ale uważa się że :https://www.gorazdze.pl/pl/system/files.../a2_-_kruszywa_w_skladzie_betonu.pdf?.. wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli żwir będzie dobry. A uziarnienie piasku (0,1-1,2mm) też będzie w porządku ? Mam jeszcze takie jedno, ostatnie pytanie. Jaka jest Twoja opinia na temat wytrzymałości gotowych mieszanek betonowych B20 ? Jeśli chciałbym zrobić monolityczny dach o grubości 15cm na garaż o wymiarach 2,5m x 4m to z gotowej mieszanki B20 dałoby się zrobić na tyle wytrzymały dach żeby dało się po nim spokojnie chodzić ? Czy może dobrać gotową mieszankę o wyższych parametrach (B25, B30) ? Dzięki za linki, ten ostatni niestety nie chce działać Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez R12133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.08.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 no gotowe sa tak dobre jak operator i dozownik wody zarobowej. Jak zabawisz się w aptekarza to jest szansa na dorównanie tej z węzła betoniarskiego o tej samej recepturze. I to obojętne czy z kaszty czy z betoniarki. A linki wyszukałem z google w dwie minuty zatem link wklej w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R12133 15.08.2019 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 no gotowe sa tak dobre jak operator i dozownik wody zarobowej. Jak zabawisz się w aptekarza to jest szansa na dorównanie tej z węzła betoniarskiego o tej samej recepturze. I to obojętne czy z kaszty czy z betoniarki. A linki wyszukałem z google w dwie minuty zatem link wklej w google Podsumowując: - Z piasku o uziarnieniu 0,1-1,2mm i żwiru 2-8mm wyjdzie dobry beton B15 - Jeśli zdecyduje się na gotową mieszankę z worka betonu B20 to spokojnie mogę z niego zrobić mocny, monolityczny dach o wymiarach jakie podałem Jeszcze raz ogromne dzięki za Twoją pomoc! Teraz już wiem wszystko co chciałem wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.08.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Nie tak hop siup, jak większa powierzchnia to musisz zapewnić ciągłość zalewania. Najlepiej całość w jednym dniu Czy mała czy duża. No w razie konieczności przerwy ,ale to zabawa w skuwanie mleczka na styku tych dwóch wylewek mieszanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 23.08.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Taniej, szybciej a już na pewno pewniej będzie zamowic gruszke. Po co tak kombinujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.08.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Mam jeszcze takie jedno, ostatnie pytanie. Jaka jest Twoja opinia na temat wytrzymałości gotowych mieszanek betonowych B20 ? Jeśli chciałbym zrobić monolityczny dach o grubości 15cm na garaż o wymiarach 2,5m x 4m to z gotowej mieszanki B20 dałoby się zrobić na tyle wytrzymały dach żeby dało się po nim spokojnie chodzić ? Czy może dobrać gotową mieszankę o wyższych parametrach (B25, B30) ? Po każdym betonie nawet B10 można spokojnie chodzić, ale jak to jest konstrukcja nośna to min B15. Ważne jest odpowiednie zbrojenie takich konstrukcji a nie klasa czy pochodzenie betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 23.08.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Jak juz tak kombinujesz, to moge Ci powiedziec, ze da sie zrobic strop do chodzenia po nim z uzyciem marnej zaprawy! Tylko nie wiem czy gustujesz w gotyckich sklepieniach.Chcesz sobie zalac slup, belke, schody czy inne drobnowymiarowe elementy to kombinuj z uziarnieniem i woda. Na podstawie dozowania objetosciowego bez suszenia kruszywa to jest tylko magia. I jak napisal kolega Jajmar, w jedym etapie wykonaj strop z mieszanki betonowej o bardzo zblizonych parametrach...z 8, 15, 20 mieszan? Chcesz miec strop na lata, zamow normalnie beton. Unikniesz zarysowan, pekniec i korozji zbrojenia. Jak bedziesz mial zarysowania, to w grazu gdzie mamy do czynienia z chlorkami, nawet po 2-3 latach mozesz miec rdzawe slady na suficie. Teraz bedzie tanio, a pozniej tylko problemy. Naprawde nie warto. Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts