Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

Witam serdecznie,

proszę o pilną poradę do załączonego foto i wyjasnienie co do regulacji drzwi. Pytanie brzmi która ze śrub odpowiada za co ?

Drzwi, skrzydło ociera dołem i mie mogę wyregulować ich. Proszę o podpowiedź gdyż gubię sie totalnie z regulacją.

Jak widać na zdjęciu jest to stary zawias - 3 szt ( drzwi montowane w 2002 roku)

drzwi.jpg

Edytowane przez bartc1

OK rozumię. Rzeczywiście jak dokręcam bądź luzuję te wkręty to zmieniam nieco polożenie skrzydła niemniej dalej mniej bądż więcej ociera skrzydło dołem. Nie wiem na których z tych wkrętów skupić sie żeby byc moze usunąć usterkę? Natomiast sam zawias ma z góry i z dołu śruby jak mniemam regulujące i tam niestety te dolne już są dokręcone na maksa które chyba podniosły by mi skrzydło dołem czy tak?

Faktycznie, w kompie widzę tam jakąś śrubę, ale nie mam pewności czy ona jest do regulacji, czy tylko do wykręcenia bolca. Tak czy inaczej wygląda na tym zawiasie, że drzwi są maksymalnie w górze. Podobne zawiasy miały drzwi Orion z firmy Polskone i raczej nie są szerzej spotykane w dzisiejszej produkcji

Tematy o nich :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?63765-Drzwi-ORION-z-Pol-skone-czy-ma-ktos-problem-z-zamykaniem

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?11977-b-Stalowe-drzwi-zewn-trzne-ORION-POL-SKONE-b

Natomiast w Twoim przypadku bardziej prawdopodobne, że drzwi "puściły" na mocowaniu do muru i są przekoszone wraz z ościeżnicą, że coś pękło i wkręty nie trzymają itp.

Jeśli konstrukcja pozwala podnieść więcej niż 1-2mm to można rozważyć odkręcenie i odpowiednie przesunięcie zawiasu, ale ze względu na zakres przeróbki wskazane jest by zrobił/ocenił to ktoś, kto się na tym zna i oceni sytuację całościowo.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...