bartc1 08.08.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, proszę o pilną poradę do załączonego foto i wyjasnienie co do regulacji drzwi. Pytanie brzmi która ze śrub odpowiada za co ? Drzwi, skrzydło ociera dołem i mie mogę wyregulować ich. Proszę o podpowiedź gdyż gubię sie totalnie z regulacją. Jak widać na zdjęciu jest to stary zawias - 3 szt ( drzwi montowane w 2002 roku) Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez bartc1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.08.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 To są wkręty mocujące a nie regulacyjne... możesz próbować je poluzować I przesuwać zmieniając położenie skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartc1 09.08.2019 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 OK rozumię. Rzeczywiście jak dokręcam bądź luzuję te wkręty to zmieniam nieco polożenie skrzydła niemniej dalej mniej bądż więcej ociera skrzydło dołem. Nie wiem na których z tych wkrętów skupić sie żeby byc moze usunąć usterkę? Natomiast sam zawias ma z góry i z dołu śruby jak mniemam regulujące i tam niestety te dolne już są dokręcone na maksa które chyba podniosły by mi skrzydło dołem czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.08.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Faktycznie, w kompie widzę tam jakąś śrubę, ale nie mam pewności czy ona jest do regulacji, czy tylko do wykręcenia bolca. Tak czy inaczej wygląda na tym zawiasie, że drzwi są maksymalnie w górze. Podobne zawiasy miały drzwi Orion z firmy Polskone i raczej nie są szerzej spotykane w dzisiejszej produkcji Tematy o nich :https://forum.muratordom.pl/showthread.php?63765-Drzwi-ORION-z-Pol-skone-czy-ma-ktos-problem-z-zamykaniemhttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?11977-b-Stalowe-drzwi-zewn-trzne-ORION-POL-SKONE-b Natomiast w Twoim przypadku bardziej prawdopodobne, że drzwi "puściły" na mocowaniu do muru i są przekoszone wraz z ościeżnicą, że coś pękło i wkręty nie trzymają itp. Jeśli konstrukcja pozwala podnieść więcej niż 1-2mm to można rozważyć odkręcenie i odpowiednie przesunięcie zawiasu, ale ze względu na zakres przeróbki wskazane jest by zrobił/ocenił to ktoś, kto się na tym zna i oceni sytuację całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Nie wiem czasem czy ta śruba widoczna od góry (bolec przechodzący przez 3 części zawiasów) nie będzie od regulacji góra-dół. Możesz spróbować zobaczyć czy wkręcanie tej śruby coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 01.10.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Bardzo podobne zawiasy stosuje jeszcze Mikea Tychy z futryną drewnianą okleinowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts