Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa przedwstępna

arnold

Recommended Posts

Powinna zawierać wszystkie istotne elementy umowy zasadniczej-przyrzeczonej (przedmiot, cena, warunki płatności itp.) oraz termin zawarcia tej zasadniczej umowy. Jeżeli zaliczki albo zadatki są to określać ich wysokość oraz warunki zwrotu lub przepadku gdyby do umowy zasadniczej nie doszło.

Wpisz w googla: umowa przedwstępna nieruchomości

Jesli chcesz, podesle Ci dokument, ktory kiedys znalazlem i nieco zmodyfikowalem.

Wazna rzecz: aby umowa przedwstepna miala jakas wartosc dla Sadu, trzeba ja poswiadczyc notarialnie (co kosztuje...).

Jesli jestes zdecydowany na dzialke, to i tak bedziesz musial podpisac umowe notarialna. Wiec lepiej podpisac umowe zobowiazujaca.

"Zamiast umowy przedwstępnej możemy też podpisać tzw. umowę zobowiązującą do przeniesienia własności nieruchomości. Według rozporządzenia MS notariusz może żądać za nią tylko połowę maksymalnych stawek. Połowę stawki wyniesie też opłata za umowę końcową, czyli przenoszącą własność."

Wiecej: http://dom.gazeta.pl/dom/1,50842,1573964.html

A po co podpisywac te umowe? Tzn. dlaczego nie podpisujemy od razu umowy wlasciwej?

Pani ode mnie zada juz wszystkich dokumentow ze spoldzielni i zastanawiam sie co to dla mnie w zwiazku z tym za roznica, ze najpierw podpisuje przedwstepna a potem wlasciwa.

Z drugiej strony zalatwienie tych dokumentow troche trwa wiec przez ten czas nie mam zadnej gwarancji, ze pani sie nie rozmysli...

Jak to powinno byc, podpowiedzcie...

M.

A po co podpisywac te umowe? Tzn. dlaczego nie podpisujemy od razu umowy wlasciwej?

Pani ode mnie zada juz wszystkich dokumentow ze spoldzielni i zastanawiam sie co to dla mnie w zwiazku z tym za roznica, ze najpierw podpisuje przedwstepna a potem wlasciwa.

Z drugiej strony zalatwienie tych dokumentow troche trwa wiec przez ten czas nie mam zadnej gwarancji, ze pani sie nie rozmysli...

Jak to powinno byc, podpowiedzcie...

M.

Po to na ten przykład żeby załatwić kredyt.

Arnold

A ja np. chcialem kupic dzialke, ale tylko pod warunkiem, ze bede mogl na niej zbudowac dom. Z jednej strony mialem zagwarantowane (jakies) prawo pierwokupu dzialki, ale moglem odstapic od zakupu, gdyby np. okazalo sie, ze na tej dzialce nie moge zbudowac domu, bo jest rolna, albo plany zagospodarowania na to nie pozwalaja, albo inne licho...