arnold 26.10.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Dzień dobry Mam pytanie: Może ktoś z forumowiczów wie jak powinna "wyglądać " , co powinno być napisane w umowie przedwstępnej?Może ktoś ma gotowy druk tej umowy? Jestem stroną kupującą. ps . Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 27.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Powinna zawierać wszystkie istotne elementy umowy zasadniczej-przyrzeczonej (przedmiot, cena, warunki płatności itp.) oraz termin zawarcia tej zasadniczej umowy. Jeżeli zaliczki albo zadatki są to określać ich wysokość oraz warunki zwrotu lub przepadku gdyby do umowy zasadniczej nie doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 27.10.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Wpisz w googla: umowa przedwstępna nieruchomości Jesli chcesz, podesle Ci dokument, ktory kiedys znalazlem i nieco zmodyfikowalem. Wazna rzecz: aby umowa przedwstepna miala jakas wartosc dla Sadu, trzeba ja poswiadczyc notarialnie (co kosztuje...).Jesli jestes zdecydowany na dzialke, to i tak bedziesz musial podpisac umowe notarialna. Wiec lepiej podpisac umowe zobowiazujaca."Zamiast umowy przedwstępnej możemy też podpisać tzw. umowę zobowiązującą do przeniesienia własności nieruchomości. Według rozporządzenia MS notariusz może żądać za nią tylko połowę maksymalnych stawek. Połowę stawki wyniesie też opłata za umowę końcową, czyli przenoszącą własność."Wiecej: http://dom.gazeta.pl/dom/1,50842,1573964.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 27.10.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 umowa przedwstepna "nie notarialna" też ma wartość dla sądu - np. gdy dochodzimy podwójnego zadatku. Tyle, że nie można na jej podstawie dochodzic przed sądem jej wykonania tj zawarcia ostatecznej umowy kupna sprzedaży. Takie zabezpieczenie daje tylko umowa notarialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 28.10.2004 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Dziękuję za odpowiedzi. Chodziło mi raczej o gotowe wzory umowy przedwstępnej. Arnold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 29.10.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 wlasnie dzis ja pisalam ponad 2 godziny!!Pozastzegalismy tam sobie rozne rzeczy,dla dobra kupujacego i sprzedajacego.Pisalismy to sami na podstawie umowy przedwstepnej w formie aktu not. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 30.10.2004 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Dzień dobry mmmad-jakbyś mógł to podeślij ten dokument kasiapro1-"na podstawie umowy przedwstępnej"- czy moglabyś napisać tą umowę na forum?Chciałbym taką umowę zobaczyć,przeczytać może ktoś miałby czas i chęci żeby ją napisać na forum??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matizka 01.11.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 A po co podpisywac te umowe? Tzn. dlaczego nie podpisujemy od razu umowy wlasciwej? Pani ode mnie zada juz wszystkich dokumentow ze spoldzielni i zastanawiam sie co to dla mnie w zwiazku z tym za roznica, ze najpierw podpisuje przedwstepna a potem wlasciwa. Z drugiej strony zalatwienie tych dokumentow troche trwa wiec przez ten czas nie mam zadnej gwarancji, ze pani sie nie rozmysli... Jak to powinno byc, podpowiedzcie... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 01.11.2004 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 A po co podpisywac te umowe? Tzn. dlaczego nie podpisujemy od razu umowy wlasciwej? Pani ode mnie zada juz wszystkich dokumentow ze spoldzielni i zastanawiam sie co to dla mnie w zwiazku z tym za roznica, ze najpierw podpisuje przedwstepna a potem wlasciwa. Z drugiej strony zalatwienie tych dokumentow troche trwa wiec przez ten czas nie mam zadnej gwarancji, ze pani sie nie rozmysli... Jak to powinno byc, podpowiedzcie... M. Po to na ten przykład żeby załatwić kredyt. Arnold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 02.11.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 A ja np. chcialem kupic dzialke, ale tylko pod warunkiem, ze bede mogl na niej zbudowac dom. Z jednej strony mialem zagwarantowane (jakies) prawo pierwokupu dzialki, ale moglem odstapic od zakupu, gdyby np. okazalo sie, ze na tej dzialce nie moge zbudowac domu, bo jest rolna, albo plany zagospodarowania na to nie pozwalaja, albo inne licho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts