Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka PCV czy metalowa?

odaro

Recommended Posts

Jak teraz jest z jakością podbitki PCV.

Czy nadal po pewnym czasie promieniowanie UV powoduje wyblaknięcie plastyku.

Czy może polecić jakiegoś producenta który po wielu latach się sprawdził.

A co sądzicie o podbitce metalowej.

Pruszynski oferuję jako podbitkę blachę trapezową

https://pruszynski.com.pl/podbitka.php

Rukki ma w ofercie metalową w takim samych panelach jak plastykowa

https://www.ruukki.com/pol/dachy/produkty/akcesoria-dachowe/soffit-podbitka-dachowa/soffit

Problem jest tylko taki że żaden wykonawca nie chce podjąć się montażu podbitki metalowej

Jestem miesiąc po montażu podbitki w plastiku (Bryza czarna).

Wybrałem plastik i kolor, ze względu na konieczność malowania drewna co 5 lat, oraz ładny wygląd tego typu podbitki na praktycznie wszystkich zdjęciach w internecie.

Mój dach jest dwuspadowy i wybrałem podbitkę równoległą do dachówki a nie prostopadłą do elewacji.

Gdybym miał drugi raz wybrać podbitkę była by... drewniana i prostopadła do elewacji. Jest sporo krzywizn na podbitce i montażysta jak to bywa, mówił że nie jest w stanie zrobić lepiej skoro obróbka blacharska i krokwie są krzywe. Nie przeczę, faktycznie tak było i z pewnością tak będzie i u Ciebie.

Następną zrobię drewnianą, choćbym miał tego nie malować do końca życia...