tadek125 12.08.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) WitamPotrzebuję wymienić bojler, w chwili obecnej mam 150 l poziomyChciałbym zakupić 300 litrowy pionowy z wężownicą albo płaszczemDo tego chcę postawić dodatkowy kociołek specjalnie do ogrzewania tylko wody w bojlerze na zasadzie jak podkowa.Coś takiego - http://kwiatkowski-kotly.pl/wicek-podgrzewacz-wody/ W lecie jest to super sprawa - bardzo szybko można ogrzać wodę przy bardzo małej ilości spalonego drewna. Problem jaki mnie męczy to ten pionowy bojlerSłyszałem gdzieś że w bojlerze wężownica stawia duży opór aby mogło być ogrzewanie grawitacyjne wody.Ten problem niby dało by się rozwiązać kupując bojler z płaszczem wodnym Jest jeszcze jeden problem kotłownia nie jest wysoka i zarówno bojler jak i kociołek musiały by stać na jednym poziomieCzy wtedy jest szansa na grawitacyjne ogrzewanie? Albo zamontować pompę? Z bojlerem poziomym prawdopodobnie nie było by problemu, jednak chciałbym zostać przy pionowym z uwagi na dłuższe utrzymywanie ciepłej wody. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez tadek125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts