Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż drzwi - problem?

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie montażu drzwi. Mam kilka sztuk, gdzie są mniejsze lub większe szpary w miejscu gdzie łączą się opaski, tak jak na zdjęciach poniżej, max 1 - 1,5mm.

https://ibb.co/hHjGWNF

https://ibb.co/fxfMSHW

Właściciel wstępnie zadeklarował poprawę, zastanawiam się czy lepiej będzie te opaski rozmontować, co może być trudne bo mocowane chyba na piankę, czy wymienić, a może uzupełnić np. akrylem i nie będzie widać (pytanie, czy ten akryl po pewnym czasie nie zżółknie?

Wg. mnie to opaski do poprawy, poprzez ponowny montaż. Każdy ma inną tolerancją na błędy, ty decydujesz, Nie zgadzaj się na zaklejanie akrylem.

Tak też chciałbym, aby to było zrobione, tylko zastanawiam się, czy jak jest tam pianka to czy da się te opaski łatwo zdemontować i nie uszkodzić.

Opaski wyjąć to nie problem. Pianka łatwo puszcza, chyba że nałożył na bogato ;) To nie tyle opaski są słabo skręcone co ościeżnica. Może systemowe komplety do skręcenia słabo trzymają /to dość częste/. Wtedy trzeba odpowiednio pilnować ościeżnicę.

Opaski wyjąć to nie problem. Pianka łatwo puszcza, chyba że nałożył na bogato ;) To nie tyle opaski są słabo skręcone co ościeżnica. Może systemowe komplety do skręcenia słabo trzymają /to dość częste/. Wtedy trzeba odpowiednio pilnować ościeżnicę.

Dziękuję za odpowiedź, drzwi marki DRE, model UNI, nie jest to top ale zakładam, że powinno dać się je zamontować poprawnie, przynajmniej widziałem kilka sztuk DRE zamontowanych dużo lepiej.

Nie pamiętam czy to Dre ma słabe spinki, czy inni. To dość częste i łatwe do naprawy więc nie zwracam na to uwagi. Jeśli nie O co wyklinować ościeżnicy/np styropian w nadprożu/ to można użyć zwykłego wkręta, ale to robi się przed montażem.