Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz drzwi ukrytych

Recommended Posts

Witam,

Prosze o rade doświadocznych fachowców.

Czy w taki otwor bedzie można zamontować drzwi ukryte w otwor jak na zdjeciu? otwor na drzwi bedzie miec 65cm. Na czerwono zaznaczone to co chce usunać. Na zielono jakas belka drewniania? dla usztywnienia.

Pomysl jest taki zeby w otwor ktory powstanie po usunieciu czerwonego pola bedzie stac akwarium o wymiarach 80x40 i caly ten otwor bedzie obudowany od frony płytą karton gips.

Czy macie jakieś propozycje?

InkedIMG_9638_LI — kopia.jpg

Witam,

Prosze o rade doświadocznych fachowców.

Czy w taki otwor bedzie można zamontować drzwi ukryte w otwor jak na zdjeciu? otwor na drzwi bedzie miec 65cm. Na czerwono zaznaczone to co chce usunać. Na zielono jakas belka drewniania? dla usztywnienia.

Pomysl jest taki zeby w otwor ktory powstanie po usunieciu czerwonego pola bedzie stac akwarium o wymiarach 80x40 i caly ten otwor bedzie obudowany od frony płytą karton gips.

Czy macie jakieś propozycje?

Co to są drzwi ukryte w otwór?

Akwarium wysokości 80 cm? czym go doświetlisz?

akwarium o szer. 80 i wys 40 ale to jest mało istotne. Na załączniku opisałem gdzie drzwi a gdzie akwarium. Słupek po środku bedzie miec 10x10 około. I Moje pytanie czy taka grubość pozwoli na osadzenie obok drzwi ukrytych?

Jak w bloczku 60 cm niecałym zmieścisz 80 cm akwa? I jeszcze słupek 10cm zostanie?

na zdjeciu otwor mierzy kolumnami nosnymi ma 165 cm. Ja po lewej chce miec murek o wysokości 70cm i szerokosci 100cm. Po prawej stronie na murku słupek do sufitu o szer 10cm. Na otwor na drzwi zostaje 65cm. Ciasno ale skrzydło 55cm mi wystarczy.

za murkiem od wnętrza pomieszczenia (schowka) bedzie stelaz i na nim bedzie stac akwarium. Mi chodzi o ten słupek oddzielajacy "okienko na akwarium" a otwor na drzwi. Czy bedzie zachowana odpowiednia jego sztywność tak aby można było zamontować ościeżnice ukrytą.

10cm słupek z gazobetonu i to jeszcze wycinany nie będzie niczego trzymał. Jak już to ościeżnica będzie trzymała słupek. Jeżeli w ogóle uda się wyciąć dziurę aby został "słupek".

Ja bym ciął po całości dziurę pod akwa i wstawił potem na krawędzi coś np drewniane lub stalowe do czego zamocujesz drzwi.