Lotse 12.08.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Witam szanownych forumowiczów. Kilka pytań odnośnie działki rolnej się zrodziło, a mianowicie: stoję przed możliwością zakupu działki rolnej o powierzchni ok 1,60 ha. Jest to VI klasa gleby. Działka nie jest ujęta w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego. W Studium uwarunkowań i kierunków opis brzmi warunki budowlane korzystne bez ograniczeń. Chciałbym się dowiedzieć co dalej aby nie zakupić działki, na której jedyną rzeczą jaką będzie można zrobić to postawienie wozu Drzymały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 12.08.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 a jesteś uprawniony do zakupu tej działki w świetle ustawy o zakupie nieruchomości rolnych pow. 1ha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lotse 12.08.2019 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 a jesteś uprawniony do zakupu tej działki w świetle ustawy o zakupie nieruchomości rolnych pow. 1ha? Ja nie jestem ale zona ma wykształcenie wyższe rolnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lotse 12.08.2019 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Wystąp o WZ i się dowiesz. Właśnie dzisiaj w Nasze ręce trafił druk wniosku o WZ. Po jego przeczytaniu nasunęło się kilka pytań: czy nie będąc właścicielem działki mogę złożyć wniosek o zapewnienie dostawy energii elektrycznej oraz kopii mapki zasadniczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 12.08.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Ja nie jestem ale zona ma wykształcenie wyższe rolnicze kwalifikacje rolnicze to tylko jedno z wymagań, musi też od 5 lat osobiście prowadzić gospodarstwo rolne (powierzchnia od 1ha do 300ha) w tej gminie, lub sąsiedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lotse 13.08.2019 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 No to mamy problem bo gospodarstwa rolnego nie mamy. Powoli marzenie o działce zaczyna się rozmywac. Pomocy! Forumowicze, a czy obecny właściciel może podzielić działkę na mniejsze i sprzedać nam tą samą ilość ziemi w formie kilku dziakek? Mamy też konia do którego chcemy dokupić drugiego i postawić stajnie. Czy taki manewr zaliczy się do prowadzenia działalności rolnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość joanna.111 29.10.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 a jesteś uprawniony do zakupu tej działki w świetle ustawy o zakupie nieruchomości rolnych pow. 1ha? Jesteśmy z mężem właścicielami działki rolnej o pow. 1,74 ha. Przed zakupem żadne z nas nie było rolnikiem. Taką działkę da się kupić Wystarczy poczytać jak to zrobić no i złożyć kilka dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts