Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie przez zamarzaniem - Daikin Altherma 3 Bluevolution (Hydrosplit)

panjazzon

Recommended Posts

Mój pierwszy post - witam wszystkich. Rozważam bardzo poważnie montaż Daikin Altherma 3 Bluevolution (Hydrosplit) o mocy 11kW. Instalator odradza mi ten model ze względu na zabezpieczenie chroniące pompę przez zamarznięciem przewodów wodnych łączących jednostkę zewnętrzną z jednostką wewnętrzną. Otóż polega ono na tym, że w przypadku braku zasilania otwiera się zawór spuszczający wodę z układu. Niestety to wszystko czego udało mu się dowiedzieć telefonicznie od dystrybutora, podobno nikt nie był w stanie udzielić bardziej szczegółowych informacji. Nie chce mi się wierzyć, że nawet chwilowa przerwa w dostawie prądu, bądź przypadkowe zrzucenie bezpiecznika będzie się wiązało z awaryjnym spuszczeniem wody z układu pompy ciepła. Bardziej logiczne i uzasadnione było by według mnie takie działanie zaworu awaryjnego, który w danej minusowej temperaturze zewnętrznej, po jakimś określonym czasie np 15min, otwierał się i wypuszczał wodę.

Jeżeli ktoś na forum wie, jak rzeczywiście działa takie zabezpieczenie w tych pompach byłbym wdzięczny za informacje.

• 4 weeks później...

no to powinienes zaczac od zmiany instalatora...

jest tu na forum soecjalista od daikina....

DAIKIN to taki troche Mercedes wsrod pomp i rozwiazan technicznych.... wiec zawor bezepieczenstwa dziala tylko w okreslonych sytuacjach (-3 stopnie i brak przeplywu wody) a do tego nalezy zamontowac zawor odcinajacy wode z ukladu i system autoamtycznego uzupelnienia zladu wody....

• 3 weeks później...

no coż ja rownież moge polecić Altherme 3H. Daikin zawsze jest o krok przed konkurencją... poczytaj o pramertreach, zakresie pracy pompy itd,, tu nie ma konkurencji..

i zeby byla jasnosc w nocy jezeli bedzie -5 i wylaczysz ogrzwanie ale nie odetniesz pradu od pompy to nic sie nie stanie. uruchomi sie sytem ochrony przeciw zamarzaniu, podgrzeje wymiennik wlaczy pompe obiegowa itd...

a chyba najlpeszę opinią i fachową odpowiedzią na rozwianie wątpliwości bedzie wpis na blogu kolegi z forum który naprawdę się zna :-)...

https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-daikin-altherma-3h-na-r32/