fandango 13.08.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Jak konserwujecie bramy garażowe? Chodzi mi o następujące czynności:1. Prowadnice po których jadą rolki bramy. Podobno nie smaruje się ich niczym, tylko regularnie czyści.2. Kółka i łożyska w tych kółkach. Czy można je smarować olejem np. używając strzykawki z igłą?3. Pionowe gumy boczne, które uszczelniają bramę, gdy jest w pozycji zamkniętej. Czyszczę je raz na kwartał wodą z płynem do naczyń i 2 razy w roku psikam silikonem.4. Pozioma guma na dole bramy, dotykająca podłoża, gdy brama jest z pozycji zamkniętej. Czyszczę ją i smaruję jw.5. Napęd. U mnie występuje pasek zębaty po wew. stronie i jest na dwóch rolkach; jednej napędowej przy silniku i drugiej, wiadomo na drugim końcu. Czy konserwujecie to jakoś? To szczególnie mi zależy na informacji. 6. Samą bramę od wewnątrz i zewnątrz myję wodą z płynem do naczyń i przecieram wilgotną szmatką z samą wodą i wycieram suchym ręcznikiem. W instrukcji obsługi nie było wyraźnych wskazówek odnośnie konserwacji bramy. W internecie nie znalazłem również żadnego kompendium na ten temat. Stąd temat, który na pewno przyda się rozwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/248851-konserwacja-automatycznej-bramy-gara%C5%BCowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.08.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Myślę że 99 % bram nie jest w ogóle konserwowane a przydałoby się je czasem posmarować. Rozpisane przez Ciebie czynności wydają się być ok (też nie znam żadnej instrukcji fabrycznej). Napęd - posmarowałbym obie kręcące się rolki. Czasem właśnie z nich dochodzi "skrzypienie". Jeszcze jedną rzecz zrobiłbym na takim przeglądzie:- kontrola mocowań bramy, zaczynając od sprawdzenia przekątnych prowadnic górnych (czy coś się nie przesunęło) po każdą śrubę- czy się nie poluzowała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/248851-konserwacja-automatycznej-bramy-gara%C5%BCowej/#findComment-7709353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts