Jack3030 14.08.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Witam serdecznieCzekam na dostawę PC i chciałbym sobie wyliczyć scop. Niestety nie mogę znaleźć dokładnej metodologii obliczeń obciążenia w zmiennych się warunkach klimatycznych.Podobno metodologia zawarta jest w załączniku do PN-EN 14825:2019-03.Ma ktoś może treść tej normy z załącznikiem i mógłby udostępnić?A może są jakiej programy do wyliczenia scop i sprawności sezonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.08.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 SCOP dla już pracującej pompy możesz wyliczyć jeżeli znasz ilość wyprodukowanej energi i iloś pobranej energii elektrycznej. Norma służy raczej do porównanie pomp w pewnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 16.08.2019 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 SCOP dla już pracującej pompy możesz wyliczyć jeżeli znasz ilość wyprodukowanej energi i iloś pobranej energii elektrycznej. Norma służy raczej do porównanie pomp w pewnych warunkach. Dzięki za odpowiedź. Tak wiem, że norma ma umożliwić porównanie różnych pomp, oczywiście pomijając dowolność określania temperatury biwalentnej. Aktualnie mam wyniki badań laboratoryjnych, które będę chciał jakoś potwierdzić montując ciepłomierz. Jednak z ciekawości na podstawie tych wyników chciałbym wyliczyć scop i efektywność energetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.08.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 skoro masz ,rzeczywiste parametry dla różnych warunków pracy , to teraz węjdź na strone Meteo . Tam pewno sa statystyki temperatur zewnętrznych . Ty będziesz musia tylko bliczyć jaka bedzie temperatura wg krzywaj grzania i oczywiscie modulacja sprężarki i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts