Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poliwęglan lity albo plexi na zadasznie balkonu vs głośność podczas opadow

BeginEnd

Recommended Posts

Cześć,

Opis sytuacji:

Sąsiedzi kilka pięter wyżej mają zadaszenie balkonu i problem pojawia się z tym że z ich daszku skapują wielkie krople. Pierwotnie zrobiłem zadaszenie z blachy. Po dwóch dniach nocnych opadów z bólem serca i ogniem w oczach zdemontowałem poszycie :mad: - no cóż za głupotę się płaci.

Potem pomyślałem o poliwęglanie komorowym, ale mając mały kawałem przetestowałem go podczas następnych opadów. Hmmm... zamiast głośnego dzyń-dzyń-dzyń było głośne łup-łup-łup. No znów nie za bardzo :bash:

I teraz, zamiast najpierw robić wolę się spytać czy ktoś ma doświadczenia z doświadczenia z poliwęglan litym albo plexi jako zadaszenie balkonu albo podobnego miejsca? Jaka grubość zapewni odpowiednie tłumienie? 8mm? 10mm?

Szukałem w internecie i na forum, ale konkretnej informacji nie znalazłem o litym poli czy plexi. Jedynie info że poliwęglan komorowy jest głośny...

Dzięki

Mi chodzi o kont nie całego dachu ale tylko tego miejsca gdzie uderzają krople.

uderzają po większości obszaru w zależności od siły i kierunku wiatru. Nawet jak nie miałem zadaszenia to na balkonie widać było jak krople spadają, a spadają nawet pod same okno dość często.

Może żeby uzmysłowić problem podlinkuję zdjęcie które to opisuje lepiej niż 1000 słów :)

Wracając do tematu: czy ktoś ma doświadczenie czy i jakiej grubości poliwęglan lity albo plexi da radę sensownie to wytłumić?

Edytowane przez BeginEnd