Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dobór grzejników

historia1234

Recommended Posts

Dla 800 W - konieczne ; 2szt x V33 600 X 1000

Napisz w jaki sposób dokonałes tego doboru?

Ja obliczyłem dla 800 W grzejnik V33 600 (PURMO) , majacy moc moc 800 W dla Tz=35 oC i dT=5 oC musi miec długosc 2,6 m przy wymaganym przepływie 2/3 l/min.

Dokładna moc dla tych parametrów to 801 W. Różnica miedzy 2 a 2,6 m to ok 30%. Radze nie zabierac sie za dobory przewymiarowanych grzejników to nie taka prosta rzecz.

• 2 weeks później...
Witam

Mam pompę ciepła dwustrefową (większość podłogówki a grzejniki w 3 pokojach na górze, w garażu i kotłowni). Chciałem kupić grzejniki ale nie wiem za bardzo czym kierować się przy dobraniu odpowiednich. Wiem że w przypadku pompy ciepła najlepiej przewymiarować grzejniki. Jaką temperaturę zasilania i jaką deltę powinienem przyjąć dla tych grzejników. Czy 45 lub 50 stopni dla zasilania będzie wystarczające? dt=10 stopni?

W projekcie mam wyliczone że każdy z tych pokoi potrzebuje kolejno 680W, 730W i 690W dla temperatury 20 stopni. Np dla pokoju z mocą 690W mam doprany grzejnik 22V/600/750 na parametry 70/55 stopni (dt=15stopni). Czy na podstawie tych parametry można obliczyć parametry dla grzejnika przewymiarowanego dla pompy?

Witam,

Przy zastosowaniu pompy ciepła współpracującej z instalacją grzejnikową najbardziej korzystne jest aby instalacja pracowała na niższych parametrach temperatury zasilania oraz powrotu. W związku z tym optymalne parametry pracy pompy ciepła z grzejnikami to 50/40oC lub 45/35oC. Prawidłowy dobór typu grzejników warto skonsultować z projektantem instalacji grzewczych lub z instalatorem.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus