Andrzej5101 18.08.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Ile kosztuje montaż 1 szt grzejnika ? ( jest instalacja gotowa ),A ile kosztuje montaż klimakonwektora w tych samych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.08.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Koszt montażu to moze i podobny ale jeszcze trzeba wziąść pod uwagę jak głośno bedzie chodził za pięć lat ,jak będzie rozpylał kurz no i koszt ewentualnej naprawy za ileś lat który może się okazać nie opłacalny co równa się z kupieniem kolejnej sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.08.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Dla 800 W - konieczne ; 2szt x V33 600 X 1000 Napisz w jaki sposób dokonałes tego doboru? Ja obliczyłem dla 800 W grzejnik V33 600 (PURMO) , majacy moc moc 800 W dla Tz=35 oC i dT=5 oC musi miec długosc 2,6 m przy wymaganym przepływie 2/3 l/min. Dokładna moc dla tych parametrów to 801 W. Różnica miedzy 2 a 2,6 m to ok 30%. Radze nie zabierac sie za dobory przewymiarowanych grzejników to nie taka prosta rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.08.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Radze nie zabierac sie za dobory przewymiarowanych grzejników to nie taka prosta rzecz. Dobrze radzisz, Podałem tylko orientacyjny dobór, na podstawie b.zgrubnych, przybliżonych przeliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.08.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witam Mam pompę ciepła dwustrefową (większość podłogówki a grzejniki w 3 pokojach na górze, w garażu i kotłowni). Chciałem kupić grzejniki ale nie wiem za bardzo czym kierować się przy dobraniu odpowiednich. Wiem że w przypadku pompy ciepła najlepiej przewymiarować grzejniki. Jaką temperaturę zasilania i jaką deltę powinienem przyjąć dla tych grzejników. Czy 45 lub 50 stopni dla zasilania będzie wystarczające? dt=10 stopni? W projekcie mam wyliczone że każdy z tych pokoi potrzebuje kolejno 680W, 730W i 690W dla temperatury 20 stopni. Np dla pokoju z mocą 690W mam doprany grzejnik 22V/600/750 na parametry 70/55 stopni (dt=15stopni). Czy na podstawie tych parametry można obliczyć parametry dla grzejnika przewymiarowanego dla pompy? Witam, Przy zastosowaniu pompy ciepła współpracującej z instalacją grzejnikową najbardziej korzystne jest aby instalacja pracowała na niższych parametrach temperatury zasilania oraz powrotu. W związku z tym optymalne parametry pracy pompy ciepła z grzejnikami to 50/40oC lub 45/35oC. Prawidłowy dobór typu grzejników warto skonsultować z projektantem instalacji grzewczych lub z instalatorem. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts