Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć ściankę kolankową przed tynkiem?

Recommended Posts

Witam.

Za 3 tygodnie wchodzą do mnie tynkarze.

Potrzebuje się poradzić w 2 kwestiach.

1.Mianowicie muszę wyrównać ściankę kolankową do wysokości murłaty:

Poniżej zdjęcie o co mi chodzi.

Wiem , ze powinienem to podmurować najlepiej bloczkiem 5cm ale niestety u mnie w niektórych miejscach jest po 1.5-3cm miejsca na wieńcu więc bloczek odpada przynajmniej na 2 scianach.

Czy dobrym pomysłem będzie wykończyć to xpsem grubości 2-3cm?

Jeśli tak to jak to powinienem prawidłowo zrobić . Czym najlepiej to przymocować do murłaty?

Czy mogę xpsa przykręcić do murłaty i potem siatka + klej do styropianu?

Czy można to tak zrobić bo obawiam się że pracujące drzewo może potem powodować pęknięcia na tym fragmencie gdzie będzie xps?

IMG_20190607_123041.jpg

2 sprawa.

Jak wykończyć gibelek od wewnątrz przed tynkarzami.

Na zewnątrz gibelek jest ocieplony 10cm styro +siiaka i klej.

Wewnątrz jak widać jest wymurowany skos.

Pytanko czy mogę to ocieplić jeszcze 5cm styro bądź xps i potem normalnie podmurować ten skos by równo wytynkowali ścianę?

Ogólnie chodzi mi o to czy mogę mieć ten gibel ocieplony z zewnątrz i wewnątrz i czy nie bedzie to powodować jakichś problemów np z brakiem wentylacji tych desek ?

IMG_20190810_170740.jpg

Z góry dziękuje za pomoc

Ja u siebie wykańczałem płytą g-k. Styk z tynkiem te elastyczne siatki od kilku lat nie zauważyłem pęknięć.

Co to jest "gibel: ?

Jeżeli chodzi o fragment ściany drewnianej ocieplonej od zewnątrz 10 cm styro ( czemu tak mało?) możesz to ocieplać w środku wełną, fila paroszczelna potem zabudowa g-k. Ale te deski powinny mieć od zewnątrz wiatroizolację.