mariooo1909 15.08.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Witam. Za 3 tygodnie wchodzą do mnie tynkarze. Potrzebuje się poradzić w 2 kwestiach. 1.Mianowicie muszę wyrównać ściankę kolankową do wysokości murłaty: Poniżej zdjęcie o co mi chodzi. Wiem , ze powinienem to podmurować najlepiej bloczkiem 5cm ale niestety u mnie w niektórych miejscach jest po 1.5-3cm miejsca na wieńcu więc bloczek odpada przynajmniej na 2 scianach. Czy dobrym pomysłem będzie wykończyć to xpsem grubości 2-3cm? Jeśli tak to jak to powinienem prawidłowo zrobić . Czym najlepiej to przymocować do murłaty? Czy mogę xpsa przykręcić do murłaty i potem siatka + klej do styropianu? Czy można to tak zrobić bo obawiam się że pracujące drzewo może potem powodować pęknięcia na tym fragmencie gdzie będzie xps? 2 sprawa. Jak wykończyć gibelek od wewnątrz przed tynkarzami. Na zewnątrz gibelek jest ocieplony 10cm styro +siiaka i klej. Wewnątrz jak widać jest wymurowany skos. Pytanko czy mogę to ocieplić jeszcze 5cm styro bądź xps i potem normalnie podmurować ten skos by równo wytynkowali ścianę? Ogólnie chodzi mi o to czy mogę mieć ten gibel ocieplony z zewnątrz i wewnątrz i czy nie bedzie to powodować jakichś problemów np z brakiem wentylacji tych desek ? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Ja u siebie wykańczałem płytą g-k. Styk z tynkiem te elastyczne siatki od kilku lat nie zauważyłem pęknięć. Co to jest "gibel: ? Jeżeli chodzi o fragment ściany drewnianej ocieplonej od zewnątrz 10 cm styro ( czemu tak mało?) możesz to ocieplać w środku wełną, fila paroszczelna potem zabudowa g-k. Ale te deski powinny mieć od zewnątrz wiatroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts