Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu styorpianem - jaka folia?

gwozdziu114

Recommended Posts

Beztytulu.png

Witam mam pytanie jakiej folii użyc aby nie wyszla mi pleśń na deskach w zaznaczonym miejscu. Sufit chce ocieplic styorpianem poniewaz mam go sporo do zużycia a dach w pomieszczeniu obok jest juz ocieplony celuloza. Pomieszczenie w ktorym to bedzie wykoanane to przybudowka takze nie zależy mi na wyglądzie finalnym. Zależy mi aby ten styropian dać jak najbliżej desek z dachu. Czy danie membrany dachowej membravent 120g od razu na deski od spodu, potem na to styropian i do tego przykryć to folia paroizolacyjna to dobry pomysl? Czy musze porobic otwory wentylacyjne aby byla jakaś cyrkulacja powietrza? Tej folii paroizolacyjnej nie zamierzam niczym przykrywać już od spodu ponieważ to pomieszczenie jest nieużytkowane i jedynie do czego chce go używać to do przechowywania różnych rzeczy.

Mam nadzieję że zdjecie przedstawiające jak to wygląda jest ok.

Pozdrawiam

Beztytulu.jpg

Beztytulu.jpg

Zrób wentylację od wlotów na dole aż do wylotów do pomieszczenia z celulozą. Załóż pasy folii wiatroizolacyjnej pomiędzy krokwie, zostaw ok 1,5- 2cm miejsca.od desek. Styropian klej pianką. Nie stosuj tam od dołu folii paroizolacyjnej, styropian to nie wełna. Lepiej pomaluj warstwę styropianu parę razy mocną farbą akrylową.Polecam wpierw zazbroić siatkę jak na ścianę a dopiero potem malować.