Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybija zabezpieczenie przedlicznikowe zamiast pojedynczego obwodu.

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące poprawności, lub nie, wykonania rozdzielnicy.

Umówiłem się z elektrykiem na wykonanie zabezpieczenia przedlicznikowego i rozdzielnicy w remontowanym domu jednorodzinnym.

Jestem laikiem w tym temacie i zdałem się na wiedzę fachowca. Chciałem aby działanie zabezpieczeń było takie żeby w momencie wystąpienia zwarcia w danym obwodzie, zabezpieczenie wyłączyło ten jeden obwód, a nie całą instalację.

Robota zrobiona, za kilka dni ma się pojawić ktoś z ZE do zaplombowania.

Wczoraj ekipa remontowa podczas podłączania sobie roboczej lampki (przewodami bez wtyczki) zrobiła zwarcie.

Jak się okazało, w wyniku zwarcia nie został wyłączony ten jeden obwód ale wybiło zabezpieczenie przedlicznikowe.

Układ wygląda tak:

Zabezpieczenie przedlicznikowe:

- wyłącznik nadprądowy MCN325E 3P C25

W rozdzielnicy:

- wyłącznik różnicowoprądowy CDC440J 3P+N 40A 30mA 6kA AC

- wyłączniki różnicowoprądowe CDC240J 1P+N 40A 30mA 6kA AC

- wyłączniki nadprądowe MBN110E i MBN116E

Przyłącz 3 – fazowy, moc umowna 7kW (będzie zwiększona do 16 kW), 32 osobne obwody.

Układu sieci nie znam.

Coś jest źle wykonane, czegoś brakuje, co należy dołożyć/zmienić aby w razie wystąpienia zwarcia w jednym obwodzie nie wywalało całkowicie zasilania w całym domu.

Mam pytanie dotyczące poprawności, lub nie, wykonania rozdzielnicy.

Umówiłem się z elektrykiem na wykonanie zabezpieczenia przedlicznikowego i rozdzielnicy w remontowanym domu jednorodzinnym.

Dobre. A umówił się kolega z lokalnym ZE na ten temat? Chodzi o rodzaj zabezpieczenia przedlicznikowego, czyli jego typ, który powinien figurować w warunkach technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci energetycznej.

Po drugie, jeżeli we wspomnianych warunkach podano takie własnie zabezpieczenie (wyłącznik samoczynny o charakterystyce "C"), to ... nici.

Bez uzgodnienia z ZE nic nie poradzi, bo można zmienić ten wyłącznik na selektywny, bez członu zwarciowego, ale to kosztuje i ZE nie da w prezencie.

To jest stara bolączka Odbiorców, gdzie ZE ma w nosie tzw. selektywność zabezpieczeń, a właściwie jego podwykonawcy.

Edytowane przez elpapiotr

Z lokalnym ZE "umawiałem się", zgodnie ze złożonym Wnioskiem na rozplombowanie układu pomiarowo-rozliczeniowego na: wymianę/modernizację tablicy licznikowej, wymianę/modernizację zabezpieczeń przedlicznikowych, przeniesienie układu pomiarowego.

W odpowiedzi ZE nie było słowa o rodzaju zabezpieczenia przedlicznikowego.

Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że wymiana wyłącznika nadprądowego na selektywny pozwoliłaby na uzyskanie tego czego oczekiwałem. Dobrze rozumiem?

Sęk w tym, że nie napisali.

Wyrazili zgodę na rozplombowanie na wypunktowanych w piśmie warunkach:

1 - miejsce dostarczania en.el. wg obecnie obowiązującej umowy,

2 - miejsce rozgraniczenia własności urządzeń elektroenerget. wg umowy przyłączeniowej,

3 - miejsce zainstalowania układu pomiarowo - rozliczeniowego na zewnątrz budynku,

4 - zlecenie prac osobie posiadającej odpowiednie uprawnienia budowlane w zakresie robót elektroinstalacyjnych oraz wykonać z uwzględnieniem "Standardów technicznych Tauron Dystrybucja"

5 - po realizacji przebudowy poinformowanie na odpowiednim formularzu celem zaplombowania.

Tyle.

Wygląda na to jakby zakładali, że jeśli będzie to robiła osoba z uprawnieniami to będzie wiedziała co robić i zastosuje odpowiednie zabezpieczenia.

Nie zgłaszałem jeszcze wniosku o zwiększenie mocy umownej. Przypuszczam, że być może wtedy określą parametry zabezpieczenia przedlicznikowego.

Pytanie w takim razie czy lepiej wyłącznik nadprądowy na selektywny wymienić już teraz, przed zaplombowaniem, czy poczekać na to co odpiszą na wniosek o większą moc.

wykonać z uwzględnieniem "Standardów technicznych Tauron Dystrybucja"
Przecież napisali jak wyżej.

A jakie są te standardy, Tauron podaje - https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych

Teraz należy ścignąć wykonawcę, by poprawił, bo ma wiedzieć. W końcu UB do czegoś zobowiązuje.

Szczegóły między innymi tutaj :

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych

Teraz należy ścignąć wykonawcę, by poprawił, bo ma wiedzieć. W końcu UB do czegoś zobowiązuje.

Jesteś w stanie powiedzieć co powinien poprawić?

Pytam, żeby mieć świadomość tego jak to powinno zostać zrobione na wypadek gdyby twierdził, że wszystko jest dobrze wykonane.

To proszę mi opisać, jak wygląda

1 - miejsce dostarczania en.el. wg obecnie obowiązującej umowy,

2 - miejsce rozgraniczenia własności urządzeń elektroenerget. wg umowy przyłączeniowej,

3 - miejsce zainstalowania układu pomiarowo - rozliczeniowego na zewnątrz budynku,

bo według standardów złącz kablowych, czy też przyłączy z linii napowietrznych nie ma

Zabezpieczenie przedlicznikowe:

- wyłącznik nadprądowy MCN325E 3P C25

Takie nie figurują. Podejrzewam, że podwykonawca realizujący zlecenie ZE na przyłącze do Odbiorcy tnie koszty i wciska najtańsze aparaty.

Nie mam pod ręką umowy więc nie odpowiem na poszczególne punkty.

Generalnie energia dostarczana jest do domu jednorodzinnego przyłączem napowietrznym.

Układ pomiarowo - rozliczeniowy zainstalowany jest wewnątrz budynku. Zależało mi na przeniesieniu układu z miejsca, w którym był zainstalowany na sąsiednią ścianę. Rozmawialiśmy z pracownikiem Tauronu i wyjaśnił nam, że nie musimy wynosić układu na zewnątrz. W piśmie napisano "na zewnątrz' ponieważ taki mają standardowy wzór pisma.

Elektryk, który wykonał tę pracę nie jest podwykonawcą ZE.

Rozumiem.

Nie rozumiem, gdyż kolega nie pisze, gdzie jest granica własności, gdzie i w czym zabezpieczenie przedlicznikowe (bo licznik pozostał w starym miejscu).

Przyłącze napowietrzne, czyli tzw. stojak dachowy lub hak przyścienny. Mamy stan zastany. I tyle się dowiedziałem.

Mamy wyłącznik samoczynny 3-polowy o charakterystyce "C", a nie wiemy, co było przed nim.

Czyli tyle i tylko tyle wykonawca zrobił "dla ZE", bo rozdzielnica w budynku jest za licznikiem i ZE to nie interesuje.

To teraz niech wykonawca narysuje schemat tego układu, bo trudno rozmawiać, gdy jest coś tam zrobione.

Rozumiem, że nie rozumiesz nie widząc schematu.

Po pracy poszukam umowę i napiszę brakujące informacje dot. granicy własności.

Zabezpieczenie przedlicznikowe, jak i sam licznik oraz rozdzielnica zamontowane są we wnęce w ścianie wewnątrz domu.

Nie potrafię narysować schematu. Generalnie układ rozmieszczenia elementów we wnęce jest taki sam jak przed zmianą. Od góry: oddzielna wnęka ze skrzynką z zabezpieczeniem przedlicznikowym, poniżej wnęka z licznikiem na tablicy licznikowej, poniżej rozdzielnica.

Poprzednio układ rozmieszczenia był taki sam, z tym, że jako zabezpieczenie przedlicznikowe i za licznikiem były zastosowane wkładki topikowe. Ze względu na wielkość nowej rozdzielnicy całość została przeniesiona ok. 0,5 m w górę.

Teraz trochę jaśniejszy opis.

Wykonawca poszedł na skróty, gdyż :

- pozostawienie bezpieczników topikowych wiąże się z ewentualnymi wezwaniami o zaplombowanie w przypadku zadziałania/przepalenia bezpiecznika

- zainstalowanie 3-polowego wyłącznika samoczynnego C jest wygodne, bo w razie zadziałania wystarczy podnieść dźwignie do góry, ale ... usterka na jednej fazie pozbawia "prądu" w całym budynku. Dlaczego nie 3 x pojedyncze?

- zainstalowanie ogranicznika mocy bez członu zwarciowego jako zabezp. przedlicznikowego jest wygodne, ale drogie i wiąże się z kosztami.

Może by jednak ... nie robić zwarć ?

- zainstalowanie 3-polowego wyłącznika samoczynnego C jest wygodne, bo w razie zadziałania wystarczy podnieść dźwignie do góry, ale ... usterka na jednej fazie pozbawia "prądu" w całym budynku. Dlaczego nie 3 x pojedyncze?

Nie wiem. Zapytam / zasugeruję dzisiaj gdy się spotkamy.

- zainstalowanie ogranicznika mocy bez członu zwarciowego jako zabezp. przedlicznikowego jest wygodne, ale drogie i wiąże się z kosztami.

Czy jest to kwestia ceny samego ogranicznika mocy czy jeszcze jakiś dodatkowych przeróbek instalacji?

Może by jednak ... nie robić zwarć ?

Tak by było najlepiej :) ale w razie czego wolałbym aby w sytuacji zaistnienia zwarcia np. w obwodzie gniazdek w pokoju syna, aby wybiło zabezpieczenie tego jednego obwodu, a nie, tak jak ostatnio, przedlicznikowe. Zawsze to bezpieczniej schodzić w nocy z piętra na parter do rozdzielnicy przy działającym oświetleniu na schodach niż w zupełnej ciemności :)

Czy jest to kwestia ceny samego ogranicznika mocy czy jeszcze jakiś dodatkowych przeróbek instalacji?

Tylko cena. Co do ewentualnych uzgodnień z ZE, należy dowiedzieć się na miejscu.

Zawsze to bezpieczniej schodzić w nocy z piętra na parter do rozdzielnicy przy działającym oświetleniu na schodach niż w zupełnej ciemności :)
A domorosły "elektryk" na elektrodzie pisze :

Natomiast jeśli chodzi o ciemności, to powiem szczerze, że w ciągu 25 lat użytkowania tego domu, to może 2-3 razy zdarzyło się, że bezpiecznik strzelił. Jak nie ma u nas prądu, to zazwyczaj z winy dostawcy prądu, więc tutaj nie mam obaw o ciemności. A poza tym zawsze mamy latarkę, telefon i świeczki icon_biggrin.gif

• Like 1