maciejdm1 18.08.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam. Posiadam altanę ogrodową, drewnianą pokrytą blachodachówką. Chciałbym wykorzystać przestrzeń pod dachem, ale uniemożliwia mi to konstrukcja podtrzymująca dach (nie wiem jak fachowo to nazwać) . Czy to jest w ogóle możliwe? Chcę wykorzystać profile stalowe zamiast dotychczasowych drewnianych desek. Zdjęcia i szkice pokażą jak to wygląda i jak chcę to przerobić. Kolor pomarańczowy to istniejąca konstrukcja drewniana, kolor niebieski to moja propozycja... Tu pytanie, jakie profil stalowe zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 19.08.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Sprawa nie jest tak prosta jak Ci sie wydaje. Masz wiazar drewniany powiedzmy kratowy, ktory chcesz zastapic krokwiowym podpartym. To wymaga choc prostego przeliczenia. Prawdopodobnie skonczy sie tym, ze bedzie do wzmocnienia element ktory masz podpisany jako "400cm", oraz krokwie. Mysle, ze obejdzie sie bez stali, zwkle przykladki drewniane, no ale jednak dlubanina. Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejdm1 19.08.2019 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Nie mam pojęcia, jak trzeba to przeliczyć. Czy gdybym dołożył takie same deski, jak są teraz do krokwi i elementu "400cm" to będzie dobrze? Na rysunku to zielone elementy. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez maciejdm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 19.08.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Może jedna przykładka dałaby radę, jednak powinien Ci to Ktoś przeliczyć. Jak nie chcesz by Ci to na głowę spadło i krzywdy Komuś nie zrobiło, to znajdz w okolicy konstruktora. Oceni i przeliczy. Pasuje obejrzeć złącza i rozwiązać to tak, by sie obeszło bez rozbierania całej wiaty, czyli zakładając że w ciasne miejsca z dokładka nie dojdziesz. Ciężko tak na forum Ci podać w tej kwestii gotowe rozwiązanie. Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Bez względnie konieczna opinia konstruktora. Sił;y w kratownicy rozkładają się inaczej niż w więźbie klasycznej. Do tego kratownice są wykonywane ze znacznie cieńszych przekrojów. Kratownica nie daje sił rozporowych na ściany. Do tego chcesz tam mieć jakiś schowek a to dodatkowe obciążenie dolnego pasa. Nie przemyślana interwencja w kratownicę może skutkować katastrofą budowlaną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts