Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia biologicznie czynna

jestemdomel

Recommended Posts

Dzień dobry. Z racji takiej, że mam kupionego bliźniaka na osiedlu, sprawa wygląda następująco. Jest działka, na niej dwa domy dwulokalowe (czyli 4 mieszkania). Każdy ma zrobiony szkielet pergoli. Ja chciałbym zrobić z tego garaż tj. powiększyć, zrobić ściany, dach, bramę garażową itp. Jest jednak problem z racji prawnej - minimalna powierzchnia biologiczna czynna w stosunku do działki wynosi 60%.

Dla mnie oznacza to tyle, że nie mogę powiększyć tyle ile bym chciał, bo dostanę odmowę od zgłoszenia do urzędu - wyślę zgłoszenie chęci budowy garażu do 35m a urząd da sprzeciw.

I teraz pytanie, da się to jakoś prawnie obejść? Mam na myśli może jakaś nawierzchnia czynna biologicznie czy coś? Priorytetem jest zadaszenie i ściany oraz brama garażowa. Z wylewki betonowej mogę już zrezygnować. Jest jakaś nadzieja?

Wyobraź sobie że w Warszawie deweloperzy w ten sposób wypełniają obowiązek zachowania narzuconej przez MPZP powierzchni biologicznie czynnej.

Na dachach robią trawniki i sadzą tam drzewa w donicach. :)

Wyobraź sobie że widziałem apartamentowiec którego działka miała mieć 20% PBC a po jego wybudowaniu nie było tam kawałka rodzimej ziemi, bo pod całą działką był garaż.

Poczytałem i wszystko rozumiem. W ostateczności okej. Ale czy jest inna opcja?