Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powtórka "czy baba ma rację"

wiesiek_j_a

Recommended Posts

Według twierdzenia jednej z bab mieszkajacych na ulicy, zakład energetyczny źle poprowadził linie energetyczną.Według niej powinna byc przesunieta o 1 metr co powoduje zmniejszenie mojej działki o takąż samą szerokość.Baba uparcie wchodzi na moją działkę wbijając weglug niej właściwy znak graniczny.Co ciekawe siąsiad mający działkę obok postawił sobie płot zgodnie z poprowadzoną linią energetyczną (skrzynka znajduje się w płocie).Może ktoś poradzi od czego zacząć i jakie podjąc działania?

Pozdrawiam Wiesiek.

Nie rozumiem tego kawałka o wbijaniu znaku granicznego. Ja bym zaczął od zawołania geodety coby pomierzył i ustalił kto ma rację. Jak wyjdzie na Twoje, spróbuj ściągnąć sąsiadkę, żeby geodeta jej wytłumaczył. Dopiero jak nie uwierzy geodecie, trzeba będzie pewnie robić formalne rozgraniczenie. Z tą pomyłką energetyki to całkiem prawdodobne, np. moja skrzynka stała ponad 1 m w głębi działki, zamiast "w płocie", ale geodeta pomierzył, wbił kołki i przesunęli.

Nie rozumiem tego kawałka o wbijaniu znaku granicznego. Ja bym zaczął od zawołania geodety coby pomierzył i ustalił kto ma rację. Jak wyjdzie na Twoje, spróbuj ściągnąć sąsiadkę, żeby geodeta jej wytłumaczył. Dopiero jak nie uwierzy geodecie, trzeba będzie pewnie robić formalne rozgraniczenie. Z tą pomyłką energetyki to całkiem prawdodobne, np. moja skrzynka stała ponad 1 m w głębi działki, zamiast "w płocie", ale geodeta pomierzył, wbił kołki i przesunęli.

Geodeta niech najlepiej robi swoje w obecności Twojej i sąsiadki. Nie będzie, że stronniczy ;-)

ZE zapewne powie, że według nich wszystko jest OK, więc mała szansa, że unikniesz wołania geodety. ZE oczywiście nie zwróci sąsiadowi za płot, jeśli nawet oni się pomylili; powiedzą, że sąsiad mógł i powinien był dla własnego dobra wziąć geodetę do wytyczenia płotu i będą mieli rację.

Według mnie to może być tak, ze po prostu ZE korzysta bez umownie z twojwj nieruchomości. Na wielu działkach tak jest i ludzie nic nie robią bo sądzą, że po prostu tak musi być.

Nic barzdiej mylnego.

Koleżanka miała słup na działce.

Wystąpiła o przesunięcie słupa lub wykup części nieruchomości pod słupem.

Po baaaaaaaaaaardzo długiej walce, teraz płacą jej za korzystanie z gruntu - wychodzi na to, że nie dość ze za prąd nie płaci, to jeszcze jest trochę do przodu.

A co do przesuwanie słupa - to na to jest "paragraf".

Art. 277 kodeksu karnego:

" Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa lub przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2."

Gość M@riusz_Radom
Może ktoś poradzi od czego zacząć i jakie podjąc działania?Pozdrawiam Wiesiek.

Kup jakiegoś ostrego psa i grzecznie powiedz tej pani, że wchodzi z butami na Twoje terytorium i o ile Ty jeszcze masz do niej cierpliwość to pies już ją chyba stracił.

Może ktoś poradzi od czego zacząć i jakie podjąc działania?

Poinformuj babę, że nie życzysz sobie wizyt na swoim terenie, tzn. że nie ma na twój teren wstępu. Jeśli ma roszczenia co do granicy, to niech sobie sama zapłaci geodecie. Powiedz jej, że masz w domu sztucer i zastrzelisz ją kiedy wtargniena twój teren :p Wiem, wiem, szkoda amunicjii, bo droga, ale myślę że to najprostsze rozwiązanie. :D :D :D

A tak poważnie, dlaczego to ty masz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem, niech ona jako osoba roszcząca pretensje udowodni, że ZE się pomylił i że uznajesz nie swój teren za swój własny. Na twoim miejscu nic bym nie robił, tylko wysłał babie pismo, że nie życzysz sobie wstępu na swoją posesję, a gdy następny raz na nią wejdzie wezwij policję. Ale i tak bardzo ci współczuję sąsiadki.