Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurówka z kostki / bloczków granitowych

Recommended Posts

Kłaniam się.

Chciałbym nareszcie zrobić coś z płotem od frontu chałupy.

Póki co mam tam szkielet pod płot do zabudowy - pospawany i stojący od dwu lat.

352bce0a0a85bd12med.jpg

Chciałbym przymocować do konstrukcji sztachety w kształcie i rozmiarze określonym przez Lepszą Połowę. Pod sztachetami chciałem zrobić podmurówkę z kostki granitowej, która została mi po brukarzach.

I tu dochodzimy do meritum. Podmurówki będzie dokładnie 10 metrów. Dostałem ofertę na zrobienie tejże. Oferta obejmuje wykopanie pełnego fundamentu i ułożenie kostki brukowej (dwie na szerokość, trzy na wysokość). Koszt - 8 000 złotych :-/

Podobno fundament musi być, choćby na nim miało leżeć tylko po jednej kostce.

Dlatego myślę nad tym co zrobić aby było taniej i porządnie. I co zrobić aby jednak nie kopać na 80 cm.

Wymyśliłem ułożenie na zagęszczonym gruncie dużej kostki / buców granitowych - bez kopania i bez spoinowania. Tyle że nie jestem przekonany czy będzie to sensownie wyglądać a jakoś nie mogę znaleźć zdjęć kostek bez spoiny.

Jeśli ktoś mógłby coś zasugerować, z góry uniżenie dziękuję. Temat chciałbym ogarnąć przed zimą.

352bce0a0a85bd12m.jpg

352bce0a0a85bd12m.jpg