Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt domku letniskowego

Recommended Posts

Najpierw powinieneś odpowiedzieć sobie na pytanie, czy to dom użytkowany tylko w lecie, czy weekendowy całoroczny (kwestia ogrzewania i izolacji termiczna budynku). Koszt stanu surowego, niezależnie od technologii, nie jest aż tak ważący w całkowitych kosztach budowy. Pamiętaj o kosztach wykończenia, meblach, urządzeniu ogrodu, ogrodzeniu, bramie, podjazdach i temu podobnych. Generalnie, sprowadza się to do kwoty, jaką możesz przeznaczyć na taki dom.

Moim zdaniem nie. Same pozwolenia, przyłącza, projekt to ok 10 - 15 tyś. Później jest tylko gorzej. Taką podstawową kwotą, którą wydajesz na raz, to 10 tyś. Nie chcę Cię zniechęcać, ja w zasadzie skończyłem dom ok 86 m2, wydałem ponad 300 tyś (dwa lata temu). teraz ceny są podobno wyższe. Spróbuj obejrzeć projekty ze strony z500.pl, Nie wiem, jakie są Twoje możliwości i umiejętności w zakresie budowlanki. ja sam nie robiłem praktycznie nic, oprócz sprzątania, zamawiania materiałów, szukania wykonawców i pilnowania prac. Na budowie byłem raz w środku tygodnia i w weekendy (budowa 90 km od miejsca zamieszkania). To jest dwa lata wyjęte z życia. I to są koszty, niematerialne, które musisz ponieść, i które muszą zaakceptować Twoi bliscy

Mysle ze konstrukcje oprucz dachu bym sam zrobil.Hdraulike w srodku,tynki tez do zlecenia komus. Kable sam moge pociagnac plus elektryk do podlaczenia tego. A reszte mysle ze zrobie samemu, tym bardziej ze nie jest to duzy budynek.A czasu bede mial sporo, od poczatku sezonu budowlanego nastepnego roku:marzec-kwiecien do konca roku moge poswiecic 10 godzin dziennie na to