marcos87 20.08.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Witam, Jestem na etapie przygotowania się do wylewania posadzek w 30 letnim murowanym domu - Najpierw opiszę dlaczego, a potem poproszę o poradę.Powód wylewania posadzek jest taki że na podłogach wylany jest chudziak ok 6 - 7 cm dosyć miękki bo wiertło wchodzi w niego lekko, na tym hudziaku były ułożone kawałki warstwy izolacyjnej o nazwie suprema (beton mieszany z wiórem), nie stosowane jeszcze wtedy zbyt często styropianu, po bokach ułożone cegiełki dookoła pomieszczenia na nich drewniane legary a na nich płyta podobna do osb grubości 20 mm. Na tym wykładzina typu linoleum.Z płytą osb od hudziaka jest 13,5 centymetra wysokości - i to jest największy problem. Od istniejącego hudziaka do sufitu jest 250 cm.Generalnie płyty osb w niektórych miejscach zaczęły gnić stąd konieczność zrobienia przyzwoitej podłogi. Teraz pytanie do was:Generalnie mam dwa wyjścia - położyć 8 cm styropianu i 5 cm wylewki miksokretem - plusy to że można to zrobić za jednym razem... Minusy to że się podniesie pomieszczenie o jakieś 3 cm może 4 zależy jak równy jest chudziak w całym pomieszczeniuWyjście numer 2 to skuwanie istniejącego hudziaka, wybranie sporej ilości ziemi i lanie nowego, tylko że wtedy mniemam że musi on przeschnąć chociaż z dwa tygodnie żeby można na niego było położyć folię, dać już wtedy 20 cm styropianu na zakładkę i z 7 cm posadzki wtedy nie podnosi mi się pomieszczenie a może nawet zyskał bym z centymetr wysokości ale to najmniej istotne...Którą metodę wybrali byście na moim miejscu ? Pamiętając że jest to kuchnia i jak nie będzie przez miesiąc używana to dosyć trudno będzie funkcjonować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 23.08.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Jesli chudziak jest rowny to nie widze potrzeby usuwania go. Wybralbym wariant pierwszy. Nie dokladalbym sobie roboty tam gdzie nie jest to konieczne. Chyba, ze te 3-4 cm pomieszaja calkowicie w poziomach... Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts