Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Zaraz pewnie każdy napisze że jestem ofiara ale popełniłem jeden poważny błąd a mianowicie zagruntowalem podłoże uni gruntem aż za bardzo i teraz mam różnego rodzaju szkliste plamy i zacieki,najgorzej na suficie.Co tu zrobić aby jakoś w miarę to wyglądało,czy szlifować tam gdzie zacieki i widoczne szkliwo szlifować papierem 120 i pomalować ściany dwa razy na biało a potem kolor? A może co innego,czekam z niecierpliwościąIMG_20190820_162359.jpg IMG_20190820_162404.jpg IMG_20190820_162425.jpg.Przesyłam zdjęcia.

Edytowane przez darkoser0
Dodanie zdjęć.

Wyszlifowałem sufit i trochę ściany wszystkiego gdzie były zacieki czy zgrubienia.Pomaluje sufit raz śnieżką grunt i 2 razy biała dekorala,podkładowej z dekorala nie mieli... A ściany pomaluje raz to podkładową śnieżki a potem kolorem w takim razie 2 razy.Tak po zeszlifowaniu packą z papierem 120 IMG_20190821_105439.jpg IMG_20190821_105424.jpg

IMG_20190821_105439.jpg

IMG_20190821_105424.jpg

Wyczytałem również gdzieś że ta śnieżka grunt śmierdzi kocim moczem,czy martwić się tym i pojechać wymienić na inną tą duluxa choć opinie też różne czy nie? Czy może wymienić ten grunt ze śnieżki na śnieżka zacieki plamy tylko to wychodzi drożej... Edytowane przez darkoser0

poczekać az wyschnie, i jeśli to sa nierówności, to zaszpachlować jakąś gładzią.

Co do reszty to: nie uznaje produktów śnieżki, więc nie wiem czy bedzie smierdziało czy nie. Używałem rożnych produktów śnieżki i dopóki nie spróbowałem innych, to nie wiedziałem, że to taki szajs.

Nie chcę Cię narażać na koszty, ale ja bym tej sniezki i tego akurat decorala nie użył, no chyba, ze w jakiejś komórce lub piwnicy aby było "po taniości"

I jeszcze jedno,wybrałem kolor na ścianę śnieżka barwy natury gwiezdna droga ponieważ chciałem szary jasny kolor.Po przeczytaniu opini wyszło na to że jedni mówią że kolor wwyszedł dobrze inni ze wpada w niebieski..Czy poleca Pan jakieś kolorowe farby innej konkretnej firmy? Czytałem o duluxie i też opinie podzielone nie wiadomo komu wierzyć

Możesz tak zrobić. Ja jestem dokładnie na takim samym etapie. Też maluje w tej chwili :)

Z tego co się dowiedziałem wczoraj daliśmy zły grunt, za mocny. Zamiast tego unigruntu powinniśmy dać jakiś wodny.

Ja maluje tak: unigrunt, dwa razy ten grunt podkładowy duluxa i na to kolor też duluxa. Ile warstw jeszcze nie wiem.

Mam na razie prawie 200m2 do przygotowania. Jestem na razie na etapie unigrunt i raz podkład duluxa. Teraz łatam wszystkie dziury, zarysowania itp. Jak wszystko poprawie to maluje drugi raz tym podkładem duluxa i na to kolor. Tynki mam gipsowe knauf diamant, twarde jak kamień, ledwo je bierze papier 100, ale za to powierzchnia po szlifowaniu jak stiuk wygląda.

A 4 warstwy to nie trochę za dużo? Mam dylemat właśnie czy nie zacznie odparzać.. Z drugiej strony myślałem raz podkład dekoral biały i 2 razy kolor albo raz zwykły biały dekoral i na to kolor 2 razy ale czy dobrze pokryje.Co do sufitu dałem sobie już spokój coś tam pod światło widać po malowaniu gruntem i 2 razy na biało ale przestałem się przejmować

Ja będę miał 4 albo 5 warstw.

Pewnie za dużo ale o odparzanie się nie martwię. Nie powinno się nic dziać przy moich duluxach. Nie wiem jak inne marki.

Hehehe, pewnie malarze zarobkowi się śmieją z nas :)

Jak pytałem się gościa co mi robił poddasze (zabudowa GK) jak by malował gdybym chciał skorzystać z jego usług, to niezależnie od ceny, podziękowałem od razu.