andiki 27.10.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Witam wszystkich forumowiczów.Mam dylemat.Zbudować kominek tradycyjny czy z DGP.Proszę o rady osób, które mają kominek w domu.Zalety,wady itp.Interesuje mnie też różnica między oboma wariantami.nadmieniam, ze zamierzam budować dom parterowy z użytkowym poddaszem do wykończenia w późniejszym terminie i ogrzewaniem na gaz ziemny.Czy jest sens robienia DGP przy gazie ziemnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.10.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Mieliśmy ten sam dylemat. Za nie były nstp. argumenty:-w obecnym mieszkaniu mamy indywidualne ogrzewanie gazowe i doceniamy bezobsługowość tego rozwiązania,-nie odczuwamy potrzeby kupowania i noszenia drewna ,-nie odczuwamy potrzeby wynoszenia popiołu,-duży koszt kominka,-znajomi, którzy mają kominki od kilku lat, obecnie nie są zbyt szczęśliwi, kiedy muszą w nich palićA jednak podjęliśmy decyzję aby mieć kominek ponieważ:-taki jest owczy pęd, trudno się wyłamać ,-a jak zapeszymy i ceny gazu tak skoczą a my zbiedniejemy i będziemy po prostu zmuszeni do palenia w kominku ?-ostatecznie przekonał mnie argument że lepiej nie uruchamiać w chłodne jesienne dni całego systemu grzewczego tylko ogrzać się kominkiem, sporadyczne palenie może być przyjemne. Ale i tak ogrzewanie kominkiem kojarzy mi się z noszeniem wody ze studni, własnym wypiekiem chleba itp. mamy XXI w. a skazujemy się na taką uciążliwą pracę fizyczną w nadzieji niewielkich oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.10.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Napisałem trochę obok tematu -oczywiście zdecydowaliśmy się na kominek z DGP, ponieważ tradycyjny daje ciepło o niewielkim zasięgu no i większość idzie w komin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts