Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie nadproża 5m

Recommended Posts

Witam,niedawno stałem się właścicielem posesji na której znajduje się budynek gospodarczy 5,2x15m. Mam w planach przerobienie jego części garaż.

Dostęp od drogi jest jedynie od strony szczytu. Tak więc mam zamiar wyburzyć ścianę od strony szczytu i przedłużyć budynek o 2m najprawdopodobniej drewnianą dobudówką. Tak by osiągnąć pomieszczenie 4,7x5m.

Budynek zbudowany jest z pustaka żużlowobetonowego,ściany zwieńczone wieńcem 24x24cm,dach 2 spadowy,ściany szczytowe 1,8m również z pustaka.

Potrzebuję pomocy jeśli chodzi o obliczenie przekroju podciągu/nadproża. Posiadam skromne doświadczenie w tym temacie ponieważ nadproża jakie robiłem miały max 2,5m rozpiętości.

Posiadam stemple i inny sprzęt potrzebny do rozbiórki ściany i zalania podciągu niestety mam problem z doborem wymiarów i sposobu zbrojenia podciągu.

Podciąg nie będzie mocno obciążony ponieważ musi utrzymać ciężar ściany szczytowej,wieńca i cienkiego 6cm stropu( belki stropu są umieszczone prostopadle do ścian szczytowej )

Czy ktoś z szanownych użytkowników forum robił coś podobnego i chciał by podzielić się wiedzą ?

Pozdrawiam.