gorog85 21.08.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Witam.Zamierzam założyć głowicę na studnię głębinową. Studnia pracuje już 3 lata. Po założeniu głowicy zdezynfekuję instalację wlewając podchloryn sodu do źródła. I tu pojawia się zapytanie, co z filtrem RO, który mam pod zlewem? Na czas dezynfekcji zamknę dopływ wody do niego, ale czy po otwarciu nie dojdzie do zakażenia wstecznego? Docelowo będzie założona lampa uv dla domu, ale dopiero za ok. 4 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.08.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Witam. Zamierzam założyć głowicę na studnię głębinową. Studnia pracuje już 3 lata. Po założeniu głowicy zdezynfekuję instalację wlewając podchloryn sodu do źródła. I tu pojawia się zapytanie, co z filtrem RO, który mam pod zlewem? Na czas dezynfekcji zamknę dopływ wody do niego, ale czy po otwarciu nie dojdzie do zakażenia wstecznego? Docelowo będzie założona lampa uv dla domu, ale dopiero za ok. 4 miesiące. Z filtrem RO opcji masz kilka... - możesz odciąć tak jak pisałeś - możesz wyjąć samą membranę i wkłady węglowe i przepuścić dezynfekcję także przez RO - możesz zrobić osobną dezynfekcję układu RO (ale to w zasadzie podwójna robota więc chyba lepiej zrobić to razem z całą studnią). A w ogóle to masz jakieś bakterie w badaniach czy chcesz to zrobić profilaktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 23.08.2019 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Jakiś czas temu w badaniu wyszło 600 jdn z grupy coli (ecoli 0). Po chlorowaniu i ponownym badaniu w odstępstwie 2 miesięcy wyszło 100. Znów podałem chlor. Póki co jedyne zabezpieczenie to ten filtr RO, ale chciałbym również i do mycia mieć wodę pewną, dlatego myślę o lampie. Powodem tych bakterii prawdopodobnie jest to, że studnia nie jest zamknięta szczelnie od góry, tylko strechem owinięty wlot. Wystarczy kropla, lub jakiś owad i gotowe. Stąd ta głowica. Mógłbym chlorować co 4 miesiące, tylko tych filtrów mi szkoda no i oczyszczalni przydomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.08.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Jakiś czas temu w badaniu wyszło 600 jdn z grupy coli (ecoli 0). Po chlorowaniu i ponownym badaniu w odstępstwie 2 miesięcy wyszło 100. Znów podałem chlor. Póki co jedyne zabezpieczenie to ten filtr RO, ale chciałbym również i do mycia mieć wodę pewną, dlatego myślę o lampie. Powodem tych bakterii prawdopodobnie jest to, że studnia nie jest zamknięta szczelnie od góry, tylko strechem owinięty wlot. Wystarczy kropla, lub jakiś owad i gotowe. Stąd ta głowica. Mógłbym chlorować co 4 miesiące, tylko tych filtrów mi szkoda no i oczyszczalni przydomowej. Jak masz takie okoliczności to zacznij faktycznie od założenia głowicy, wtedy chlorowanie całej instalacji z RO włącznie (tylko wyjmij wkłady, a po chlorowaniu daj nowe z membraną włącznie). Po jakimś czasie ponowne badania i wtedy ewentualnie lampa UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts