Victorious 21.08.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć wszystkim. Proszę o radę. Mam taką sytuację... Chudziak jest na równo z poziomem gruntu i drogi, dlatego muszę obsypać dom przynajmniej na 15cm żeby zachować jakiś spadek. Podłoga będzie na poziomie +24, czyli tak jak wysokość pierwszego bloczka. Na fundamencie jest dysperbit, styropian 10cm i folia kubełkowa. Izolacja pozioma -papa + folia (wyciągnięte spod bloczków po obu stronach. Na elewacji będzie 20cm styropianu. Myślę żeby dać na pierwsze dwa bloczki zaprawę uszczelniającą Ceresit CR65, na to eps i przykryć folią kubełkową, której powinno tyle wystarczyć. Nie wiem tylko co zrobić z wystającą folią i papą? Obciąć czy zostawić i na to epsa? Czy sprawdzi się takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 21.08.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 lubisz ryzyko. Wodę dostanie i po paru latach dom obniży się o te dwa bloczki suporeksu licząc od góry. A folię i pape najlepiej założyć na te dwa bloczki w górę . Ups za krótkie.Zrób jak napisałeś ale wokół ścian drenaż opaskowy aby woda miał gdzie płynąc , a nie wsiąkać w mury. Może byc nawet tak jak teraz na teraźniejszym poziomie gruntu. Dla pewności rów z drenażem i studniami chłonnymi na krawędzi działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.09.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Nie ma piwnic to drenaż wydaje mi sie zbedny. Niepotrzebny koszt drenażu, a ppoprawnie wykonany będzie działac kilka lat, później bedzie wymagać cyklicznego okresowego odmulania.Kluczem jest odpowiednio rozplanowana hydroizolacja. Niestety, jeśli tego nie przemyślało się na etapie projektu to teraz będzie trudno cokolwiek wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.09.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Wodę dostanie i po paru latach dom obniży się o te dwa bloczki suporeksu licząc od góry. widziałeś kiedykolwiek coś takiego? Co to za teoria? Nawet w wodzie ten materiał się tak nie zlasuje , a budynek nie stoi na bagnie czy w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 22.09.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 widziałeś kiedykolwiek coś takiego? Co to za teoria? Nawet w wodzie ten materiał się tak nie zlasuje , a budynek nie stoi na bagnie czy w wodzie. Może na torfach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts