Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chwasty: jeżeli nie folią to jak?

maciejon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłem test na rozłozonej agrowłókninie - woda przez nią nie przecieka !!!

Bardzo dziwne!

Moje doświadczenia sa całkowicie przeciwne.

Otaczałem włókninę i korę niewysokim wałem ziemi (5-7 cm). Przy podlewaniu woda wsiąkała bez najmniejszych problemów.

Poza ty przesadzałem kilka roślin po kilku miesiacach od obłożenia włókniną i korą. Pod włókniną była bardzo wyraźnie wilgotna ziemia!

A moze mamy różne włókniny? Ja mam czarną 50-tkę z http://www.agrimpex.pl

Zrobiłem test na rozłozonej agrowłókninie - woda przez nią nie przecieka !!!

Rośliny mi wyschną !

To nieprawda!

Agrowłoknina przepuszcza wodę.

Wiem co mówię, ponieważ jest w moim ogródku od roku, przykryta kamyczkami.

Rośliny świetnie rosną, a jest ich dużo i żadna nie wyschła.

Poza tym naprawdę nie mam problemu z chwastami, czasem pojawi się jakis pojedyńczy wśrod kamyków....ale to nie jest problem.

Agrowłoknina ( czarna) w nowych nasadzeniach, kiedy roslinki są małe to naprawdę duża wygoda. A za 3...4 lata usunę ją, bo rośliny się rozrosną.

Ja zrobiłem tak.

Na jesieni traktor, pług i w ostrą głęboką skibę.(25zł - bo przy okazji)

Na wiosnę kultywator pożyczony w Platformie i te przemarznięte resztki na wierzchu.

Zagrabione , wysuszone , spalone.

Posiana trawa i jest super.

Tam gdzie tego nie zrobiłem, folia czarna (opaska wokół domu) i na razie po 3 tygodniach paskudztwo żółte bo żółte - ale ciągle jest.

Poświęć to wszystko na jesień(późną) i zrób jak ja.

Sukces gwarantowany

• 2 months później...

Podciągam do góry wątek, który założyłem i w którym byłem goracym zwolennikiem agrowłokniny jako srodka przeciw chwastom.

Mój entuzjazm mocno opadł!

Zobaczyłem na własne oczy, jak chwasty przełażą przez agrowłoknine (czarną, grubość 50). Na agrowłókninie mam 5-7 cm kory. Chwaściory potrafia rosnać i na samej korze (!) a także bezczelnie przebijaja agrowłókninę. Jest ich oczywiście dużo mniej niż tam gdzie nie ma agrowłókniny. Nie mniej ...

Poza tym chyba Wciornastek pisała , że agrowłóknina degeneruje glebę i nie nalezy jej trzymać dłużej niż 3 lata.

Wniosek: mechaniczna i chemiczna walka z chwastami To Jest To

Daniel od roku szukam po sklepach i hurtowniach Poznania czarnej włókniny. Jakby się wściekli nigdzie nie ma. Ja sadzę w to truskawki. Może wiesz gdzie można to kupić. Ci co nawet sprzedają to w całych belach. A mi potrzeba na 100 do 200 m kw.

W Szczecinie jest pod dostatkiem ( sprawdz u siebie w castoramie jak cos)

• 8 months później...
A dlaczego tą włokninę trzeba usuwać po 3 latach?

Moja działka ma 40 arów. Na razie zagospodarowałam to co przed domem, czyli jakieś 15. I na sporej części mam już włókninę i mam się jej pozbyć po 3 latach? :o

No właśnie, dlaczego ? Jestem na etapie tworzenia ogrodu "dla leniwych" i zgodnie z radami w książce "Ogród dla leniwych" chcę znaczne obszary ściółkować przy momocy geowłókniny i żwirku lub grysu dolomitowego. Po kilku latach wyczerpującej budowy mógłbym nie przeżyć obrazu wymiany geowłókniny na 400-600 m2 już obsadzonego ogrodu :evil:

Witam,

Sorry nie znam sie,ale mam agrowloknine w moim malutkim ogrodzie

i nic sie nie dzieje od lat 3 tam gdzie jest ona polozona.Wokol nasadzen porobione sa tzw oczka zeby woda lepiej dochodzila do roslin a na to kora i czasem gdzies wychodzi jakies zielsko ale minimalnie... wiec polecam agrowloknine...