Śliwiok 22.06.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Agrowłókninę można jeszcze "przypiąć " do ziemii odpowiednio wygiętym drutem ( coś na kształt zszywki do papieru ). Ale to raczej do większych powierzchni. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 agrowłokninę mam spieta na drucik..własnie tak jak wyzej jest napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 22.06.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Można jeszcze na zwykłe kołki do mocowania styropianu. Oczywiście odpowiednio długie. Sposób trochę gorszy ale może się komuś przydać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 22.06.2005 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Jak duze połacie wykładacie agrowłókniną?Czy nie macie problemów ze "spływaniem" kory przy pochyłościach terenu przy dużym deszczu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.06.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Zrobiłem test na rozłozonej agrowłókninie - woda przez nią nie przecieka !!!Rośliny mi wyschną !Aby zrobić dołki wokół istniejących roślin (wokół krzewów zrobiły się naturalne górki) musiałbym nawieżć sporo ziemie. Chyba to wyrzucę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 23.06.2005 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Zrobiłem test na rozłozonej agrowłókninie - woda przez nią nie przecieka !!! Bardzo dziwne! Moje doświadczenia sa całkowicie przeciwne. Otaczałem włókninę i korę niewysokim wałem ziemi (5-7 cm). Przy podlewaniu woda wsiąkała bez najmniejszych problemów. Poza ty przesadzałem kilka roślin po kilku miesiacach od obłożenia włókniną i korą. Pod włókniną była bardzo wyraźnie wilgotna ziemia! A moze mamy różne włókniny? Ja mam czarną 50-tkę z http://www.agrimpex.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 23.06.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Zrobiłem test na rozłozonej agrowłókninie - woda przez nią nie przecieka !!! Rośliny mi wyschną ! To nieprawda! Agrowłoknina przepuszcza wodę. Wiem co mówię, ponieważ jest w moim ogródku od roku, przykryta kamyczkami. Rośliny świetnie rosną, a jest ich dużo i żadna nie wyschła. Poza tym naprawdę nie mam problemu z chwastami, czasem pojawi się jakis pojedyńczy wśrod kamyków....ale to nie jest problem. Agrowłoknina ( czarna) w nowych nasadzeniach, kiedy roslinki są małe to naprawdę duża wygoda. A za 3...4 lata usunę ją, bo rośliny się rozrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.06.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Zrobiłem lekkie zagłebienie w ziemi połozyłem włókninę ... wlałem wodę i czekałem (agrowłókm=nina czarna P50). Po kilku minutach woda dalej była .... tylko część z niej znikła.Póżniej zrobię dokładniejszy test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.06.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Ja zrobiłem tak.Na jesieni traktor, pług i w ostrą głęboką skibę.(25zł - bo przy okazji)Na wiosnę kultywator pożyczony w Platformie i te przemarznięte resztki na wierzchu.Zagrabione , wysuszone , spalone.Posiana trawa i jest super.Tam gdzie tego nie zrobiłem, folia czarna (opaska wokół domu) i na razie po 3 tygodniach paskudztwo żółte bo żółte - ale ciągle jest.Poświęć to wszystko na jesień(późną) i zrób jak ja.Sukces gwarantowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 25.08.2005 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Podciągam do góry wątek, który założyłem i w którym byłem goracym zwolennikiem agrowłokniny jako srodka przeciw chwastom. Mój entuzjazm mocno opadł!Zobaczyłem na własne oczy, jak chwasty przełażą przez agrowłoknine (czarną, grubość 50). Na agrowłókninie mam 5-7 cm kory. Chwaściory potrafia rosnać i na samej korze (!) a także bezczelnie przebijaja agrowłókninę. Jest ich oczywiście dużo mniej niż tam gdzie nie ma agrowłókniny. Nie mniej ... Poza tym chyba Wciornastek pisała , że agrowłóknina degeneruje glebę i nie nalezy jej trzymać dłużej niż 3 lata. Wniosek: mechaniczna i chemiczna walka z chwastami To Jest To Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.08.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Najlepszy i niezawodny środek na chwasty to Dziadkowie - emeryci. Sprawdzone - działa! pozdrawaim Grzegorz PS. A może zamiast włokniny położyć czarną folię budowlaną? W CAstoramie jest taka po niecałe 1 zł/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.08.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Daniel od roku szukam po sklepach i hurtowniach Poznania czarnej włókniny. Jakby się wściekli nigdzie nie ma. Ja sadzę w to truskawki. Może wiesz gdzie można to kupić. Ci co nawet sprzedają to w całych belach. A mi potrzeba na 100 do 200 m kw. W Szczecinie jest pod dostatkiem ( sprawdz u siebie w castoramie jak cos) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yvett 30.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 A dlaczego tą włokninę trzeba usuwać po 3 latach? Moja działka ma 40 arów. Na razie zagospodarowałam to co przed domem, czyli jakieś 15. I na sporej części mam już włókninę i mam się jej pozbyć po 3 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 07.05.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 A dlaczego tą włokninę trzeba usuwać po 3 latach? Moja działka ma 40 arów. Na razie zagospodarowałam to co przed domem, czyli jakieś 15. I na sporej części mam już włókninę i mam się jej pozbyć po 3 latach? No właśnie, dlaczego ? Jestem na etapie tworzenia ogrodu "dla leniwych" i zgodnie z radami w książce "Ogród dla leniwych" chcę znaczne obszary ściółkować przy momocy geowłókniny i żwirku lub grysu dolomitowego. Po kilku latach wyczerpującej budowy mógłbym nie przeżyć obrazu wymiany geowłókniny na 400-600 m2 już obsadzonego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 08.05.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam,Sorry nie znam sie,ale mam agrowloknine w moim malutkim ogrodzie i nic sie nie dzieje od lat 3 tam gdzie jest ona polozona.Wokol nasadzen porobione sa tzw oczka zeby woda lepiej dochodzila do roslin a na to kora i czasem gdzies wychodzi jakies zielsko ale minimalnie... wiec polecam agrowloknine... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts