Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana czasu na zimowy

Magdzia

Recommended Posts

Ciekawostki

IAR, MD /2004-10-30 14:39:00

Zmiana czasu na zimowy: Korzyści i straty

Tej nocy śpimy o godzinę dłużej, następuje bowiem zmiana czasu z letniego na zimowy.

Takie zabiegi są dyktowane względami ekonomicznymi. Zmieniamy czas na letni, by zaoszczędzić m.in. na energetyce. Jesienią kiedy dni są krótsze wracamy do czasu w naszym położeniu geograficznym.

Takie zabiegi są dokonywane w całej Europie.

Czy jakieś państwo może odmówić zmiany czasów? - takie próby podejmowali wcześniej Francuzi, a ostatnio Litwini.

"Te próby są po prostu nieopłacalne" - tłumaczy Jerzy Michałowski ekonomista z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zaznacza, że korzyścią w tej sytuacji jest jednolitość i wyłamanie się któregoś z krajów w tego systemu stwarzałoby problemy dla wszystkich pozostałych.

Co do ewentualnych korzyści i strat wynikających ze zmiany czasy ekonomiści nie są zgodni. Jedni wskazują na zysk płynący ze zmiany czasu, inni wskazują na konieczność przestojów w pracy. Większych kosztów zmiany czasu ekonomista Jerzy Michałowski upatruje raczej w naszym przystosowaniu się do tej zmiany. Ludzie, którzy mają ustabilizowany tryb życia potrzebują bowiem kilku dni, by przestawić swój zegar biologiczny.

Zmiana czasu na zimowy: Korzyści i straty

Tej nocy śpimy o godzinę dłużej, następuje bowiem zmiana czasu z letniego na zimowy.

Jeszcze nigdy nie udało mi się pospać dłużej! Rok w rok tego dnia budzę się jak zwykle i mitrężę czas, bo co tu robić o ósmej rano w niedzielę...

to skandal z tą zmiana czasu .... mój małż obudził sie o 5 , bo jego biologiczny zegar wybił 6 .... godzine sie przewracał w łóżku , potem ubrał sie i poszedł z psem na spacer w pola ( ja tez już nie spałam -nadrabiałam prasówkę - jedyny pożytek ze zmiany czasu -podarowana godzina na przeczytanie gazet :lol: )