Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie na starej obrzutce

Recommended Posts

Cześć, mieszkam w mieszkaniu deweloperskim od ponad 10 lat. Przy okazji remontu okazało się, że na ścianie, której większość to okna mam tzw. głuche tynki. Niestety musiałem je skuć prawie na całej ścianie. W większości odchodziły pięknie od tzw. obrzutki, która jest na ścianie z cegły coś ala porotherm.

1) Czy pozostały tynk, który siedzi bardzo dobrze też muszę skuć, czy skoro się nie odspoił tak go zostawić?

2) Jaki grunt zastosować na obrzutkę przed nałożeniem w nowego tynku?

3) Czy Goldband będzie dobry do tego celu?

Zastanawiam się co poszło nie tak w pracy ekipy dewelopera. Nie chciałbym, żeby problem się powtórzył. Z góry dzięki za rady

2), 3) Nie wiem jakiego dokładne tynku użyli, w każdym razie był zatarty na gładko a pod tą gładką skorupką jest bardzo miękki, łatwo się sypie i ma jasnoszary kolor. Można w nim rzeźbić dosłownie palcem.

Być może tynkowali podczas mrozu, tego nie wiem. Problem w każdym razie występuje jeszcze na kilku innych ścianach i są to poza jednym wyjątkiem ściany zewnętrzne. Najchętniej zleciłbym tę robotę komuś, ale czas mnie goni, a polecani przez znajomych fachowcy mają bardzo odległe terminy

Jeśli szary to możliwe że cementowo wapienny.

Jeśli jest problem z ścianami zewnętrznymi to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić że tynkowanie w mrozy. Źle to wróży. Po taniości (ale przyzwoicie) możesz skuc tam gdzie jest głucho i przykleić płytę gk. Jeśli nie masz doświadczenia z tynkowaniem i musisz zrobić to sam to będzie to najlepsze wyjście.