nykulla 23.08.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Niedawno natknąłem się na zdjęcia domu zaprojektowanego przez norweskie studio Jensen & Skodvin. To dla mnie dom idealny. Bardzo dobrze oddaje on podejście panujące szczególnie w Skandynawii i to co uznawane jest tam za przewodnią myśl przy jakimkolwiek działaniu, czyli by przyrodę zmieniać tylko tyle na ile to konieczne i by wszelkie działania człowieka były jak najmniej obciążające przyrodę oraz by mieszkając zapewnić sobie wygodne życie jak najbliżej przyrody. To skandynawskie, czy w ogóle germańskie, umiłowanie dla przyrody powoduje, że ludzie np. w Norwegii chcą być jak najbliżej przyrody i mieć tej przyrody jak najwięcej w okół. Taki niesamowity, idealny dom o powierzchni 200 m2 i działce 1200 m2 powstał w 2013 w Norwegii. Dom ten wspaniale wtapia się w przepiękną norweską przyrodę. Ta skała, będąca jednocześnie ścianą jest niesamowita, jak i drzewa, które dosłownie wchodzą do domu- przez otwory w tarasie i otaczają wiele części tarasu ze wszystkich stron, a do tego typowe i tradycyjne dla Norwegii- trawa na dachu i norweskie klepki na elewacji. Coś wspaniałego. Do domu nie prowadzi żadna droga, a więc niełatwo było go wybudować. Zamiast fundamentów użyto pali wbitych w skałę aby nie niszczyć korzeni drzew. Pod tym linkiem są zdjęcia i opis tego wspaniałego domu: https://www.jsa.no/Summer-House-Western-Norway Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez nykulla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 23.08.2019 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Podejrzewam, że można cały rok mieszkać. Ogrzewanie i tak realizowane jest przez elektryczne ogrzewanie podłogowe- w Norwegii prąd jest tani i ekologiczny bo z elektrowni wodnych prawie w 100%. Jeżeli to na południu Norwegii to temperatury są prawie takie same jak w Polsce, a w zeszłe lato nawet za kołem polarnym było przez wiele dni 35 stopni ciepła- sam sprawdziłem zwiedzając Norwegię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 23.08.2019 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Ten dom nie jest w Storfjord w Troms. Dom jest w regionie Zachodnia Norwegia, tak jak napisane (Western Norway). To region sięgający daleko na południe. https://en.wikipedia.org/wiki/Western_Norway .Natomiast Storfjord to zbieżność nazw, to pewnie nazwa jakiegoś lokalnego fiordu. Możliwe, że tego: https://en.wikipedia.org/wiki/Storfjorden_(Sunnm%C3%B8re) ,ale możliwe, że gdzieś dalej na południe nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 24.08.2019 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Norwegian West Coast to właśnie region Western Norway... Jednak uważam, że ten dom jest tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 24.08.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 To dla mnie dom idealny. Bardzo dobrze oddaje on podejście panujące szczególnie w Skandynawii i to co uznawane jest tam za przewodnią myśl przy jakimkolwiek działaniu, czyli by przyrodę zmieniać tylko tyle na ile to konieczne i by wszelkie działania człowieka były jak najmniej obciążające przyrodę oraz by mieszkając zapewnić sobie wygodne życie jak najbliżej przyrody. To skandynawskie, czy w ogóle germańskie, umiłowanie dla przyrody powoduje, że ludzie np. w Norwegii chcą być jak najbliżej przyrody i mieć tej przyrody jak najwięcej w okół. Taki niesamowity, idealny dom o powierzchni 200 m2 i działce 1200 m2 powstał w 2013 w Norwegii. Dom ten wspaniale wtapia się w przepiękną norweską przyrodę. Ta skała, będąca jednocześnie ścianą jest niesamowita, jak i drzewa, które dosłownie wchodzą do domu- przez otwory w tarasie i otaczają wiele części tarasu ze wszystkich stron, a do tego typowe i tradycyjne dla Norwegii- trawa na dachu i norweskie klepki na elewacji. Coś wspaniałego. Do domu nie prowadzi żadna droga, a więc niełatwo było go wybudować. Zamiast fundamentów użyto pali wbitych w skałę aby nie niszczyć korzeni drzew. Pod tym linkiem są zdjęcia i opis tego wspaniałego domu: z tego postu przebija głęboki kompleks niższości wobec kultury materialnej zamożniejszych ludzi. w sumie każdemu wolno mieć kompleksy, tylko dzieci szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 26.08.2019 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Stos nie jestem tego taki pewien i podejrzewam, że autor artykułu popełnił błąd i wyszukał tak jak Ty tą lokalizację. Skoro pisze dużymi literami Western Norway to określa to inny zupełnie region niż Troms, tak więc już tu jest sprzeczność. key1 nie chodzi o żaden kompleks wobec zamożniejszych ludzi... Tu nie chodzi o zamożność, ale o podejście do otaczającego świata i to jakie jest np. w Skandynawii zdecydowanie jest dla mnie najbardziej zrozumiałe i najlepsze, zarówno ze strony państwa jak i narodu. Oczywiście, każdy ma swoje podejście i to co lubi i uważa, że jest najlepsze. Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez nykulla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 26.08.2019 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Autor, który napisał o lokalizacji "Western Norway" to studio projektowe, które stworzyło ten dom. Więc chyba wiedzą gdzie on jest. Oprócz ostatniego źródła nigdzie nie jest napisane, że ten dom jest w miejscowości Storfjord, ale po prostu jest "Location: Storfjord", co znaczy po norwesku "Duży fiord", więc to popularna nazwa. Dom jest, jak sam podajesz w "northern part of the Norwegian West Coast.", a więc zgadza się, bo ten fjord, do którego link podałem jest w północnej części regionu Zachodnia Norwegia i są to okolice Trondheim, a nie Tromso. Nie wiem czy ten dom jest ogrzewany prądem, ale gdyby tak było to na pewno cały rok by się dało mieszkać. Zresztą mało to istotne kwestie i nie będę się już o to spierał...Co do spraw dzieci to jest tak, że w Skandynawii dąży się do idealnej uczciwości, sprawiedliwości, państwa praktycznego (nie teoretycznego), działających w praktyce, sensownych, wydajnych, logicznych rozwiązań, porządku itd. Często w takim dążeniu można pójść za daleko... Skandynawia nie jest idealnym miejscem, bo takiego nie ma na świecie, ale jest najlepsza na świecie- to jest moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts