Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwuspadowy - jaką wybrać dachówkę? alternatywy do dachówki płaskiej

chomik-00

Recommended Posts

Cześć.

No to budowa powoli pnie się w górę i przyszedł teraz czas na wybór dachówki i dekarzy. W projekcie mam garaż wolnostojące oraz budynek mieszkalny na obu są dachy dwuspadowe o nachyleniu 30 stopni. Bardzo podoba mi się dachówka płaska matowa i taką starałem się wybrać i wycenić.

Powierzchnia dachy to około 260m2. Mój wybór padł na dachówkę Meyer Holsen Piano. Wycena wyszła duża (jak dla mnie) bo:

- drewno 14000

- mh dachówka 32000

W sumie łącznie materiał (nie tylko dachówka ale rynny itd) plus robocizna wychodzi trochę ponad 71000.

Taka sytuacja i teraz nachodzą mnie wątpliwości, ponieważ obawiam się przede wszystkim źle wykonanej pracy, bo wszyscy na każdym kroku podkreślają, że dachówka płaska nie wybacza spartaczonej roboty. I o ile nawet byłbym w stanie wydusić tyle pieniążków na wymarzony dach to boje się, że zostanę z krzywym dachem i bez pieniążków. Łatwo powiedzieć, żeby przypilnować i nie odpuszczać, niestety ciężej to potem zrealizować (zwłaszcza przy moich warunkach i pracy..).

Zastanawiam się czy nie odpuścić wymarzonej prostej formy na rzecz jakiejś bardziej klasycznej dachówki. Korzyści z tego byłby dwie po pierwsze dekarze nie muszą być tak dokładni i nie będą mnie resztę mojego życia denerwować niedoróbki na dachu, po drugi wydaje mi się, że te dachówki są tańsze.

Co sądzicie na ten temat? Lepiej zostać przy płaskiej czy znaleźć sobie alternatywę? Znacie jakieś alternatywne dachówki w miarę dobre i o stosunkowo prostej formie? Miał ktoś podobne dylematy?

Dzięki, pozdrawiam!

Mieliśmy dokładnie ten sam dylemat, czy drogą dachówkę będzie ktoś umiał ułożyć perfekcyjnie. Obejrzeliśmy sporo dachów zarówno w Internecie jak i w okolicy, które znacznie odbiegały od naszych wyobrażeń o płaskiej dachówce. W szczególności gdy każdy projekt domu i dachu, który oglądaliśmy wyglądał świetnie. Nasze wyceny dachów wraz z robocizną również opiewały na kwoty w okolicach 70k i znacznym kosztem była tutaj wartość samej dachówki.

Ostatecznie wybraliśmy klasyczną dachówkę firmy Braas Rubin V9 i w przyszłym tygodniu jeśli tylko pogoda nie zawiedzie, będziemy się cieszyć swoim dachem.

Nam się przy okazji udało obejrzeć kilka domów tego samego projektu właśnie z dachówką klasyczną, dzięki czemu wiedzieliśmy, że nie będzie źle w porównaniu z pięknym projektem dachówki płaskiej.

Zupełnie odpuściliśmy kwestie tego, że dach nie będzie jak z projektu, uznaliśmy, że to pierwszy większy kompromis, a takich pewnie będziemy musieli podjąć więcej.Nic na siłę, może kiedyś jakość dachówek płaskich będzie lepsza i umiejętność ułożenia będzie powszechna. Wtedy może zdecydujemy się zbudować kolejny dom? :)

Dzięki za odpowiedź.

Ciągle się waham. Kurcze podobają mi się płaskie dachy i nie jestem w stanie wybrać innej dachówki. Zastanawiam się nad takim ryzykownym kompromisem, czy by nie wybrać tańszej płaskiej dachówki np Orea 9 (fajna duża, bardzo ładna ale podobno z wadami) albo Actua 10 (płaska ale nietypowa). Obie są dużo tańsze i przynajmniej po zdjęciach z realizacji widzę, że czasami jednak efekt jest zadowalający, ale kto nie ryzykuje ten nie wygrywa.

A może ktoś z tutejszych pracował już z płaską dachówką i chciałby zrobić kolejny daszek w opolskim?

IMG_20190828_104413 (800x450).jpg

Nam robili dachówkę MH piano młodzi chłopcy, co nie mieli doświadczenia z układaniem płaskiej dachówki, ale ona jest na tyle równa, że trudno ją popsuć.

Chyba się udało.

IMG_20190815_105927 (800x600).jpg

jeszcze zdjęcie robione ok godziny 20

IMG_20190827_193732 (800x400).jpg

Edytowane przez ciężkiprzypadek

...dekarze nie muszą być tak dokładni...!

To jest bardzo złe rozumowanie. Bez względu na rodzaj pokrycia dekarze muszą być dokładni! Oczywiście dachówka falista wybacza drobne niedokładności w łaceniu dachu. Natomiast budując dla siebie warto poszukać sprawdzoną firmę dekarską. Renomowany dekarz ma z pewnością kilka swoich realizacji, które warto zobaczyć przed dokonaniem ostatecznego wyboru wykonawcy. Pozdrawiam.