Wojtek58 24.08.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Dzień dobry. Potrzebuję porady w sprawie uzupełnienia bruzd w murze po ankrowaniu budynku.Jest to stary budynek z cegły na kamiennych fundamentach. Budynek jest spinany po obwodzie i przez środek na 3 poziomach: na łączeniu fundamentu ze ścianą, na wysokości stropu pierwszego piętra i pod sufitem na pierwszym piętrze. Budynek nie ma izolacji poziomej, ani pionowej i podciąga trochę wilgoci, więc na parterze chcę użyć tynków renowacyjnych.Myślałem, aby na poziomie fundamentu bruzdy wypełnić zaprawą renowacyjna np. KREISEL ZAPRAWA RENOWACYJNA 940 i dorzucić jeszcze włókno polipropylenowe. Bruzdy wyżej uzupełnić już zwykłą zaprawą. Czy to dobry pomysł? Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 24.08.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Tak, jak najbardziej. A tynki szerokoporowe tak by umożliwić dyfuzję pary wodnej i szybsze odsychanie. Masz na myśli wypełnienie bruzd w których znajduję się stalowy ściąg? Nie wiem, czy sama zaprawa da radę. Dobrze się sprawdza w starych murach, zwłaszcza gdzie mamy do czynienia z zaprawami nawet wapiennymi, jednak jeśli chodzi o przyczepność do stali, to jak każda masa, potrzebuje powierzchni by się zczepić. Dlatego zamiast włókno, lepiej zastosować siatkę rabitza, teraz bedzie cieżko. Zwykle robi się tak, że w trakcie montażu ściągów, zakłada się koszulki stalowe, które pózniej zapewniają przyczepność zaprawie. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts