krejzus 24.08.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Witam Mieszkam w domu jednorodzinnym. Chcę przed zimą zainstalować piec tzw. „kozę”. Nie znam nazwy modelu pieca. Przedstawiam jego zdjęcie.https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/9dmFxVmo/20190824_171108.jpgZrobiłam dziurę w kominie, o takim przekroju:https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/WsA2NZ5X/20190824_183606.jpgNastępnie umieściłam rurę w ten sposób:https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/vP7oMPr5/20190824_164557.jpgMoje pytanie dotyczy tego, czy w takiej formie używanie pieca jest bezpieczne? Czy otwór wentylacyjny w ścianie jest odpowiedniej wielkości? Czy przy większym otworze nie będzie wpadać zimno do domu?Dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.08.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Do takiej kozy "budowlanej" potrzebujesz dolotu powietrza, komina i kratki wentylacyjnej.Koza musi mieć zapewnioną dostawę powietrza, które potrzebne jest do spalania węgla, czy drewna.Z twojego postu wnioskuję, że masz kratkę wentylacyjną, komin, ale zabrakło odpowiedniego doprowadzenia powietrza z zewnątrz.Jeśli zabraknie tego ostatniego, możecie się zaczadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 25.08.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 W teorii przez kratkę wentylacji grawitacyjnej nie powinno być nawiewane zimne, zewnętrzne powietrze tylko wyciągane zużyte powietrze z pomieszczenia. Użytkowanie tej kozy, przy obecnych, szczelnych oknach, drzwiach i bez doprowadzenia powietrza do spalania jest niebezpieczne. Teoretycznie można powiedzieć, otworzę okno podczas palenia ale wtedy wychladzamy pomieszczenie więc korzyść taka sobie, ktoś zapomni otworzyć i będzie bieda. Przydalby sie też czujnik czadu. A ta koza to wersja maksymalnie budżetowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krejzus 25.08.2019 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Do takiej kozy "budowlanej" potrzebujesz dolotu powietrza, komina i kratki wentylacyjnej. Koza musi mieć zapewnioną dostawę powietrza, które potrzebne jest do spalania węgla, czy drewna. Z twojego postu wnioskuję, że masz kratkę wentylacyjną, komin, ale zabrakło odpowiedniego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Jeśli zabraknie tego ostatniego, możecie się zaczadzić. Chyba nie mam tu żadnego dolotu powietrza ale komin am 3 lufty. Może więc wywiercić jakąś dziurę w drugim lufcie? Ale czy nie bedzie tamtędy lecieć zimne powietrze? Poza tym czy dziura w ścianie nie jest za mała i czy powinna być na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krejzus 25.08.2019 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Do takiej kozy "budowlanej" potrzebujesz dolotu powietrza, komina i kratki wentylacyjnej. Koza musi mieć zapewnioną dostawę powietrza, które potrzebne jest do spalania węgla, czy drewna. Z twojego postu wnioskuję, że masz kratkę wentylacyjną, komin, ale zabrakło odpowiedniego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Jeśli zabraknie tego ostatniego, możecie się zaczadzić. tak jak widac na jednej fotce troche nawiercilem ta dziure wiertarka a pozniej wystukalem ja dlutem i mlotkiem ale tam byly dwie czerwone cegly i czara zaprawa...szara zaprawa latwo sie wykruszyla cegly wykryuszylem tylko czesc..pytanie 1) czy jesli w tej dziurze zostawie jedna cegla tak by faktycznie ta dziura byla wielkosci tylko polowy rury albo nawet 40% to moge tak zostawic? boje sie ze jak zrobie wielka dziure to w momencie gdy w piecyku nie bedzie palone to mzoe tam uchodzic cieplo przez zbyt wielka dziure 2) kominy mam w domu dwa..jeden ma dwa luty ale juz podleczone do niego jest piec od centralnego i kuchnia weglowa na parterze..teraz wykulem dziure w drugim komine z trzema luftami ktory poki co byl nieuzywany... ten komin ma na dole otwarte swoje 3 lufty w piwnicy u nasady tak ze mozna by tam wsadzic czubek buta... czy jesli wykulem dziure do piecyka na pietrze to ten luft na dole powinienem zatkac jakimis szmatami lub zamurowac? 3) gdzie wykuc dziure wentylacyjna - czy np w drugim lufcie kominowym obik piecyka moze byc? (ps jak ktos che pogadac z nami to praktycznie caly czas siedzimy na czacie, ja moja koleznka emo i znajomy baranek ..chetnie posluchamy porad podajelinak do pokoju czata https://bramka.pirc.pl/bramka/grunge/?addons=mcolor wtedy doklaniej opowiemy co i jak a jak nie to dzieki za odpowiedz tutaj) pozdr Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez krejzus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts