Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na legarach

lekcio

Recommended Posts

Cześć!

Doradźcie proszę, chcę zrobić podłogę na legarach na piętrze. Aktualnie na belkach stropowych mam szalówkę 20mm na pióro/wpust jako sufit parteru. Ze względu na otwory okienne na piętrze chcę wyrobić się w ok 10cm, czyli legary 60x60, w to wełna, potem osb/mfp i kiedyś właściwa podłoga.

1. Czy mam stosować jakieś folie paroizolacyjne/paroprzepuszczalne pod wełnę i nad wełnę?

2. Czy wełnę spomiędzy legarów mam jakoś łączyć z ociepleniem ścian? (ściany planuję ocieplać od wewnątrz)

3. Czy obie prace czyli podłogę i ocieplenie ścian mam robić jednocześnie czy mogę najpierw jedno potem drugie i jeżeli tak to które pierwsze?

Dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...

Jak masz deske na pióro wpust to nic ci sie nie będzie pylić. wełna po ułożeniu już pyliła nie będzie. daj 5cm izolacji np. ROCKTON która ma dobre parametry pochłaniania dźwięku. Żadnych folii ani od góry ani od dołu używać nie musisz w przypadku gdy strop oddziela pomieszczenia ogrzewane .

http://www.rockwool.pl/produkty/rockton

Jak masz deske na pióro wpust to nic ci sie nie będzie pylić. wełna po ułożeniu już pyliła nie będzie. daj 5cm izolacji np. ROCKTON która ma dobre parametry pochłaniania dźwięku. Żadnych folii ani od góry ani od dołu używać nie musisz w przypadku gdy strop oddziela pomieszczenia ogrzewane .

http://www.rockwool.pl/produkty/rockton

dziękuję za odpowiedź, czy ta wełna jeszcze minimalnie się ściśnie? czytałem żeby zastosować trochę grubszą od legarów żeby ją docisnąć później od góry OSB

jest to miękki produkt więc na pewno da rade go ścisnąć . Pytanie tylko po co. Musisz siedzieć że zgodnie ze wzorem na opór cieplny R=d/lambda jak ściśniesz produkt to izolować będzie jako wełna mniejszej grubości. Czy i jak zmienią się parametry pochłaniania dźwięku? trudno powiedzieć. Nie sprawdzałem tego nigdy.