Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Abisynka do ogrodu, wykonanie - proszę o opinie

moto3

Recommended Posts

Witam,

Planuję wykonanie abisynki na potrzeby ogrodowe, zgodnie z poniższym schematem i prosił bym o pomoc w poniższych wątpliwościach:

abisynka.jpg

1. Jaką średnicę wybrać dla rury osłonowej (na zdjęciu nr 5)? Na całej długości nawiercić rurę osłonową małymi dziurkami?

2. Czy rura osłonowa powinna być w jakiś sposób od dołu zabezpieczona jaką muf, zaślepką czy nie?

3. Czy taki Wąż ssący 7 m z zaworem zwrotnym i koszem sprawdzi sie:

wazssacy.jpg

4. Wodę mam na 2m, czy im głębiej wkopie rurę osłonową tym więcej tej wody będzie dostępnej a tym samym wzrośnie wydajność studni? (planowałem wpuścić 8m rur) To głebokośc osadzenia rur zależy od pokładów geologicznych i należy je osadzić na warstwie nieprzepuszczalnej tuż za 2gą warstą przepuszczalną?

5. Czy obsypać dookoła rurę osłonową? Żwir będzie ok?

Z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne odpowiedzi.

Po pierwsze primo rury osłonowej się nie nawierca po drugie primo rura osłonowa ma być taka aby potem wlazła w nią inna cieńsza rura , ja wierciłem wiertłem fi 19 cm do pokładu wody i dopiero wpuszczałem rurę osłonową i zabawa w tzw szlamowanie i wbijanie tejże osłonowej i jak już dojedziesz docelowo to w tą rurę dopiero wkładasz rurę np 110mm z nawierconymi otworkami ok 200-300szt fi 10mm i zaślepionym dnem na amen ,filtr nie może być na całej długości lustra wody , np masz słup wody 3 metry to filtr robisz od dna na jakieś 1,5 metrów aby woda pod ciśnieniem waliła w rurę , jak już tą rurę 110-kę wrzucisz to zasypujesz drobnym żwirkiem i wyciągasz z powrotem rury osłonowe ,ponituj je sobie i wzmocnij taśmą szarą z siateczką , aha po wywierceniu otworków do filtra zakładasz siatkę studniarską najlepiej 14-kę , metr kosztuje ok 30zł . powodzenia