moto3 27.08.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Witam, Planuję wykonanie abisynki na potrzeby ogrodowe, zgodnie z poniższym schematem i prosił bym o pomoc w poniższych wątpliwościach: 1. Jaką średnicę wybrać dla rury osłonowej (na zdjęciu nr 5)? Na całej długości nawiercić rurę osłonową małymi dziurkami? 2. Czy rura osłonowa powinna być w jakiś sposób od dołu zabezpieczona jaką muf, zaślepką czy nie? 3. Czy taki Wąż ssący 7 m z zaworem zwrotnym i koszem sprawdzi sie: 4. Wodę mam na 2m, czy im głębiej wkopie rurę osłonową tym więcej tej wody będzie dostępnej a tym samym wzrośnie wydajność studni? (planowałem wpuścić 8m rur) To głebokośc osadzenia rur zależy od pokładów geologicznych i należy je osadzić na warstwie nieprzepuszczalnej tuż za 2gą warstą przepuszczalną? 5. Czy obsypać dookoła rurę osłonową? Żwir będzie ok? Z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.08.2019 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Po pierwsze primo rury osłonowej się nie nawierca po drugie primo rura osłonowa ma być taka aby potem wlazła w nią inna cieńsza rura , ja wierciłem wiertłem fi 19 cm do pokładu wody i dopiero wpuszczałem rurę osłonową i zabawa w tzw szlamowanie i wbijanie tejże osłonowej i jak już dojedziesz docelowo to w tą rurę dopiero wkładasz rurę np 110mm z nawierconymi otworkami ok 200-300szt fi 10mm i zaślepionym dnem na amen ,filtr nie może być na całej długości lustra wody , np masz słup wody 3 metry to filtr robisz od dna na jakieś 1,5 metrów aby woda pod ciśnieniem waliła w rurę , jak już tą rurę 110-kę wrzucisz to zasypujesz drobnym żwirkiem i wyciągasz z powrotem rury osłonowe ,ponituj je sobie i wzmocnij taśmą szarą z siateczką , aha po wywierceniu otworków do filtra zakładasz siatkę studniarską najlepiej 14-kę , metr kosztuje ok 30zł . powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts