Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okap kuchenny z szybą

mieczotronix

Recommended Posts

ma ktoś takowy? (taki w kształcie odwróconej litery T z tą poziomą częścią wykonaną z szyby) chodzi mi o to, czy ta szyba bardzo się brudzi / kurzy, czy często ją trzeba myć, czy jest to mycie wygodne i czy was nie wkurza ?

Wprawdzie nie mam i miał nie będę (bo się napatrzyłem na takowy). Znajomi ulegli urokowi (producenta nie pamiętam), ładnie podświetlany; świeci cała szyba z lekko zieloną poświatą. Szyba łuk połączona z chromoniklem. Kosztował... hmmmm, lepiej nie mówić. Klną na czym świat stoi, bo myć to trzeba codziennie, najlepiej 2x, szczególnie jak się zaświeci te halogeny to widać cały "smalec" tego okapu. I nie świecą, a co; parę tysiaków wydali i nie świecą.

My natomiast bogatsi o doświadczenia innych kupiliśmy okap firmy Zanussi do zabudowy. Ma wbudowane 2 "turbiny" (prawie pokrywki porywa na 3 biegu). Filtry metalowe myją się w zmywarce, no i czyszczenia wymaga raz na tydzień. A wracając do okapu szyba+ chromonikiel, to na tym "blaszanym" elemencie każdy odbity paluszek widać.

Mam okap, w którym tylko w części przedniej jest szyba. Myję ją raz w tygodniu - płynem do mycia szyb typu Mr Muscle lub coś w tym stylu. Zatłuszcza się umiarkowanie, ale mam kuchenkę elektryczną. Te trochę kurzu, co się zbiera łatwo przeciera się szmatką i tyle. Ale ładnie wygląda, bo mimo dość dużego rozmiaru okapu, szybka nadaje takiej fajnej lekkości. Jeśli będziecie korzystać z gazu - może być gorzej, bo osad wymaga intensywniejszych zabiegów.

Pozdrawiam :D

Ja podobnie jak Luśka mam płytę ceramiczną a nad nią okap ze szkłem Elektroluxa

uzytkuje go 3 lata

od spodu szklane wycieram raz na miesiąc- może nawet rzadziej :lol:

a kurz to jak się pojawi :roll:

może brudzenie tej szyby zależy jak komu bardzo w garach bulgocze :lol:

ze swojego okapu jestem bardzo zadowolona i następny napewno też będzie szklany

Także zdecydowaliśmy się (chciałem napisac małżonka 8) ) ma szklamo-inoxowy. Ale zamontowany będzie za 2 tygodnie i wtedy się zobaczy. Ale to jest szkło i mam nadzieję, że nie będzie problemu z jego czyszczeniem. A w kuchnii tak trzeba sprzątać regularnie aby nie kleiło się. A oprócz tego żona boi się o to, czy nauczy się gotować na płycie ceramicznej - do tej pory była gazowa.

Co jak co - okapy z szybą dużo łatwiej, szybciej i taniej wyczyścić. Na szybie wcale tak nie widać brudu jakby się wydawało, a spray do czyszczenia szyb jest łatwo dostęny i niedrogi.

A inox niestety czyścić trzeba codziennie (no chyba że się polubi te odciski palców i smugi na froncie okapu), a co gorsza byle czym go nie wyczyścisz. Spraye do inoxu są mniej dostęne i dużo droższe niż te do szyb.

Jest jeszcze jeden plus okapów z szybą - wizualnie są dużo "lżejsze" nawet w wersji 90-cm.

Pozdrawiam, Krzysztof