kris2682 27.08.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Sorry jeśli to oczywiste ale się zastanawiam kiedy kominy muszą być omurowane cegła klinkierowa? Chodzi mi o kolejność prac: 1. Więźba2. Muruja komin systemowy3. Obmurowuja cegla klinkierową.4. Dachowka, obróbka komina.Dobrze myślę?Kiedy muszę wykonawcy przypomnieć że ma być cegla klinkierowa na kominie. Biedny jest zapracowany na wielu budowach i czasem mu się zapomina co ustaliliśmy. Trzeba jakiś fundamencie pod tą cegłę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.08.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 O ile pamiętam to najpierw muruje się komin a potem więźba.Ale przedstawiona przez Ciebie kolejność też może być.Tak mi się przynajmniej wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Kolejność komin czy więźba nie ma znaczenia. Komin muruje się od razu na gotowo wówczas jest możliwość skutecznego uszczelnienia go na etapie krycia wstępnego. Najlepiej wymurować komin pod dach wówczas cieśla może tak skorygować rozstaw krokwi aby nie kolidowały z kominem. Jak stoi więźba murarz wie od jakiego miejsca startować z klinkierem. Natomiast gdy więźba jest wykonywana z prefabrykowanych wiązarów to wówczas najpierw więźba potem komin. Montaż wiązarów dźwigiem może spowodować uszkodzenie komina. Przypominam, że obmurowanie komina wykonujemy pełną cegłą klinkierową i na pełną fugę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 31.08.2019 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Dzięki wielkie. Więźba tradycyjna. Jeszcze jedno. Dobrze mi się wydaje że obróbki kominów lepiej wykonać z blach niż z taśmy olowianej? Jak oceniacie taśmę kalenicowa rol vent. Ewentualnie jaką polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2019 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Do dachówki falistej stosuję taśmę ołowianą, gładką w kolorze zbliżonym do dachówki. Natomiast w przypadku dachówek płaskich obróbki blacharskie, rozwiązanie na nokach. Dobrą taśmę kalenicową ma Braas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts