Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dom został wybudowany w roku 2015. Po około roku zauważyłam niepokojące pęknięcia w wiatrołapie przy fundamencie. Później zaczęła zapadać się podłoga w kuchni (blat opadł o ok 3 cm - odległość od lakobela naklejonego na ścianę). Po jakimś czasie pękła tarakota w łazience. Podłoga w spiżarni wisi w powietrzu podobnie jak i futryny drzwi wewnętrznych. Jakie rozwiązania ?????? Co robić????????

Czekam na pomocne głosy (boję się zerwania instalacji znajdujących się w podłodze - ogrzewanie podłogowe, elektryka, kanalicacja)

Pozdrawiam

Z pobieżnego opisu wygląda na bardzo słabe zagęszczenie podłoża.

Może dalej osiadać.

Osoba fizyczna (poprzedni właściciel) sam budował czy tez kupił od dewelopera ?

Dlaczego ubezpieczyciel KB odmówił wypłaty?

Była prowadzona jakaś sprawa? Wizje lokalne, wizyta rzeczoznawcy?

Sam budował, nie uznano odpowiedzialności ubezpieczyciela i zaniedbań w dziele kierownika budowy. Bardziej interesuje mnie temat podnoszenia niż dochodzenia roszczeń (oględziny dokonane przez TU ) W następnym ygodniu ma się pojawić firma do podniesienia. zależy mi na czasie z powodu ryzyka obcięcia instalacji

Co do winy to też tak uważałam, iniekcja geopolimerowa. Zdecydowanie taniej niż u 2 wiodących firm w Polsce

Tylko żeby tanie nie było kiepsko.

Co do odpowiedzialności to musisz powalczyć.

Chyba że naprawa (iniekcja) kosztuje kilka tysięcy złotych i szkoda czasu na walkę o odszkodowanie.

Co do walki to nie jest prosta sprawa w związku z zakresem odpowiedzialności kierownika budowy itd, dłuższy temat. Odwołania nie zbyt wiele dają, co do sądu zawsze trzeba oszacować ryzyko. Co do podniesienia ogółem jest ok 100m2, wycena rzędu 50 tys pln brutto. Sądzę, iż uda się to wykonać za ok 25 tys pln. Zobaczymy jak to wyjdzie. Opiszę ze szczegółami nierówną walkę z tajnikami geopolimerów.

Pozdrawiam

Z totalną demolką masz rację.

Pytanie - czy po iniekcji geopolimerowej nie będzie już żadnego osiadania w przyszłości?

Czyli - jak głęboko sięga ta iniekcja i czy firma daje wieloletnią gwarancję na brak osiadań w przyszłości?

Ile było tych słabych nasypów i czy to jest wina zasypki czy głębiej położonego rodzimego podłoża?