Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do aluminium

Recommended Posts

Jak w tytule Szanowni Panowie i Panie

Potrzebuję dobrego kleju do aluminium. Chcę kleić do siebie profile aluminiowe (gwoli ścisłości profil 20 x 30 mm węższą powierzchnią do profilu 40 x 40 mm, profile krzyżowały się będą pod kątem prostym).

Na profile będzie oddziaływała zarówno siła pionowa - ciężar ułożonych na konstrukcji różnych elementów, jak również ścinająca, gdyż konstrukcja będzie przymocowana do dachu samochodu, a ten poruszał się będzie po normalnych drogach i autostradach z odpowiednią, czasami wyższą prędkością. Konstrukcję można sobie wyobrazić jak bagażnik na dachu samochodu przymocowany do relingów.

Niektóre z połączeń dla bezpieczeństwa mam zamiar również przewiernić (ale nie wszystkie, aby nie osłabiać profili) i złapać śrubą, ale poza tym wszystkie chciałbym skleić.

Doradźcie proszę dobrzy forumowicze jaki klej wybrać, aby było najlepiej.

Pozdrawiam,

Paweł.

Jak w tytule Szanowni Panowie i Panie

Potrzebuję dobrego kleju do aluminium. Chcę kleić do siebie profile aluminiowe (gwoli ścisłości profil 20 x 30 mm węższą powierzchnią do profilu 40 x 40 mm, profile krzyżowały się będą pod kątem prostym).

Na profile będzie oddziaływała zarówno siła pionowa - ciężar ułożonych na konstrukcji różnych elementów, jak również ścinająca, gdyż konstrukcja będzie przymocowana do dachu samochodu, a ten poruszał się będzie po normalnych drogach i autostradach z odpowiednią, czasami wyższą prędkością. Konstrukcję można sobie wyobrazić jak bagażnik na dachu samochodu przymocowany do relingów.

Niektóre z połączeń dla bezpieczeństwa mam zamiar również przewiernić (ale nie wszystkie, aby nie osłabiać profili) i złapać śrubą, ale poza tym wszystkie chciałbym skleić.

Doradźcie proszę dobrzy forumowicze jaki klej wybrać, aby było najlepiej.

Pozdrawiam,

Paweł.

szukalbym w Sika

cos w okolicach sikadur30?

@jajmar

A co dokładnie masz na myśli pisząc 'solidne mechaniczne łączniki'? Ja myślałem o przewierceniu na wylot obydwu profili i nagwintowaniu i w ten otwór śruba. No aż takiego oporu na tym aucie to nie będzie przecież, żeby śruby ścięło...

Solidne śruby to jakieś z gwintem metrycznym M8 i w gorę a nie np cienkie blachowkręty ... to miałem na myśli.

@jajmar

No ja myślałem w tych 10 miejscach co jest pokazane na rysunku zrobić śruby, tylko metryczne M6, bo M8 na taki przekrój (20 mm x 30 mmm) to myślałem, że może być za duża śruba i za bardzo osłabi profil. Poza tymi dziesięcioma śrubami wszystkie połączenia (również te skręcane śrubami) skleić dobrym klejem.

Napisz proszę co uważasz o takim połączeniu, czy wygląda Ci przyzwoicie?

Dodatkowo wszystkie te cieńsze profile będą połączone po obwodzie deskami o przekroju 1" x 50 mm, więc nie ma obawy, że jakiś jeden profil się odklei i odpadnie.

Link do zdjęcia, bo nie wiem czy się załączy poprzez formatkę forum - https://zapodaj.net/62e8484127215.jpg.html

62e8484127215.jpg.html

@jajmar

No ja myślałem w tych 10 miejscach co jest pokazane na rysunku zrobić śruby, tylko metryczne M6, bo M8 na taki przekrój (20 mm x 30 mmm) to myślałem, że może być za duża śruba i za bardzo osłabi profil. Poza tymi dziesięcioma śrubami wszystkie połączenia (również te skręcane śrubami) skleić dobrym klejem.

Napisz proszę co uważasz o takim połączeniu, czy wygląda Ci przyzwoicie?

Dodatkowo wszystkie te cieńsze profile będą połączone po obwodzie deskami o przekroju 1" x 50 mm, więc nie ma obawy, że jakiś jeden profil się odklei i odpadnie.

Link do zdjęcia, bo nie wiem czy się załączy poprzez formatkę forum - https://zapodaj.net/62e8484127215.jpg.html

62e8484127215.jpg.html

Nie wygląda to przyzwoicie, wygląda na partyzantkę, pół biedy jakbyś to zrobił dla ruchu po swoim polu ale nie na drogi publiczne.

Z ciekawości kilka pytań.

1. Co na tym bagażniku planujesz wozić? Ile kg.

2. Dlaczego w tych 10 punktach zazanczonych profile możesz przewiercić a w pozostałych tak samo narysowanych nie bo za duża dziura? Info, otwór moze być 1,5d od krawędzi dla M8 masz otwór fi9 1,5x9= 13,5 jak położysz profil na "30" masz po 15 mm na strone. Dla tych co się zaraz przyczepią wiem że to wytyczna dla blach nie kształtowników.

3.Czemu tego nie pospawasz? I po co listwy drewniane?

1. To jest konstrukcja drewniana. Niestety nie znam wagi, bo dopiero będziemy poprawiał całość i przerabiać. Zaczynamy od dziobu i dachu. Poniżej zdjęcia.

https://zapodaj.net/1301a95b0b275.jpg.html

https://zapodaj.net/79c0b3f8a69fa.jpg.html

https://zapodaj.net/5ac0b0bd1f2ae.jpg.html

2. Chciałem tylko w tych 10 punktach a w pozostałych nie, żeby nie osłabiać przekroju tych mniejszych kształtowników. Jak ma być otwór 1,5d od krawędzi, to w przypadku tego mniejszego kształtownika każda śruba będzie za dużo. I nie chciałem kłaść tego mniejszego na szerszym boku, żeby lepiej pracował na zginanie, jak widać ze względu na charakter tej konstrukcji.

3. Nie pospawam, bo to aluminium i nie wiem jak by to pospawać. Deski drewniane na około są potrzebne, aby mocować do nich dekoracje.

A może to wszystko posklejam tylko samym klejem, żeby się trzymało a potem jak już wszystko będzie ułożone tak, jak powinno, to całą konstrukcję zanieść właśnie do spawania? Jak uważasz?

Edytowane przez Pochwalony