marlowe 29.08.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Mam pytanie, jeśli chciałbym u siebie pomierzyć wartości nawiewu/wywiewu na anemostatach (rekuperacja Vents VUT 350) to jakie powinny być wartości? Ewentualnie poszukuje firmy z woj. łodzkiego która posiada taki sprzęt i by pomierzyli i ustawili moje anemostaty. Wykonawca instalacji już nie działa w branży, musze radzic sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.08.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Wartości nawiewu i wywiewu powinny odpowiadać kubaturze pomieszczenia i jego przeznaczenia w sensie ile osób w nim przebywa i do czego służy. Zaczynasz od wywiewu tj kuchnia, łazienki, garderoby, hall, przedpokoje i tutaj zgodnie z przepisami PN dla tych pomieszczeń masz wartości minimalne lub przedziały. Na podstawie sumy wywiewów musisz zbilansować nawiewy. Anemometr kupujesz za 50 zł do tego lejek od balona na wino (taki duży do zasypu owoców 180/32 mm) i masz dzwon/tube pomiarową. Przeliczyć trzeba tylko zwężkę czyli m/s na m3/h i masz orientacyjne przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 30.08.2019 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Działam Najpierw zrobię ten anemometr, taki za 50 zł to ja już mam, znalazłem tez lejek 180/35 (180/32 nie znalazłem, ale powinno być ok). Pomierzę i dam znać jak to u mnie wygląda. Nie mogę jeszcze wygooglować kalkulatora przeliczającego m/s na m3/h. Mógłbyś przybliżyć temat jak to przeliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.08.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Sam na razie jestem na etapie prób i błędów. Żeby to przeliczyć to obliczasz pole koła na wylocie z lejka a dokładniej to by pasowało średnicę przelotową wiatraka i m/s przepływu powietrza z korektą od temperatury. Wzorów jest na to kilka dostępnych na necie. Dla użytku domowego wydaje mi się wystarczające. Może nie uzyskasz prawdziwej wartości przepływu powietrza ale mierząc każdy anemostat tak samo będziesz miał bilans całego domu dość dokładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 12.09.2019 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Zrobiłem anemostat dzwon Nawet zgrabnie mi to wyszło, połączyłem z lejkiem poxiliną i mam tanie urządzenie pomiarowe Wczoraj wieczorem dokonywałem pierwszych pomiarów i o ile na najwyższym biegu (trzecim) jest w miarę ok bo około 4 m/s na wylotach o tyle na biegu najniższym (pierwszym), mam na wylotach niecałe 1m/s ale na wlotach powietrza już 5 m/s. Taka różnica powinna być? Dodam że na 3 biegu rekuperator chodzi bardzo głośno....Mam wrażenie że mój rekuperator jest za mały do mojej kubatury..... Mam jeszcze pytanie, rekuperator jak wspomniałem ma 3 biegi, oprócz tego każdy bieg da się ustawić w procentach od 1 do 100 wchodząc do menu inżynieryjnego i to zarówno przy wlocie jak i wylocie, jaka wartość tych % przy każdym biegu proponujesz ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts