Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rady/uwagi odnośnie projektu indywidualnego.

Recommended Posts

Czesc :)

nie wiem czy to dobry dział ale ten pasuje mi najbardziej do tego o co chce zapytać. A mianowicie:

Chce wybudować dom samemu z teściem. Domek prosty, mały(103m2). Czekam na pozwolenie na budowę. Podczas czekania zaczałem dokladnie ogladać profjekt i nasuneły mi sie pewne wątpliwosci, w ktorych mam nadzieje mi pomożecie. A mianowicie:

1. Zbojenie ławy to Fi16 drut... w skladach tego maja mało i drogo. Czy jest mozliwosc zmiany na Fi12 (oczywiscie poprzez KB)

2. W podciagu Projektant zastosował zbrojenie górą 2x pret i dołem 4x pret czy to normalne ?

3. W podciagu jest stal FI14 ktorych w ogole nie ma na stanie. czy moge to zmienic na Fi12 lub Fi16 (oczywiscie poprzez KB) NIe bedzie duzego halo ?

4. Ściany nosne w projekcie to 25 cm pustaka plus 15 cm styro = 40 cm. Czy duza tragedia bedzie jesli zbuduje 24 cm pustak plus styor co automatycznie zwiekszy nam nieznacznie pomieszczenia w domu?

5. Wszedzie sa strzemiona co 15 cm - nie ukrywam duuuzo tego wyszło.. Czy duza roznica jesli w zmianie zeby stosować strzemiona co 20 cm ?

6. czy widzicie cos jeszcze niepokojacego w tym projekcie. W zalaczeniu przesyłam zdjecia.

PS: Ja wiem ze te pytania sa do kierownika budowy...u mnie projektant i KB to jedna i ta sama osoba ale chcialem spytac co wy o tym myslicie jako doswiadczeni budowniczy... Wam na pewno rzuci sie cos w oko co mi przeleci mimochodem :) Czekam na konstruktywne odpowiedzi :)

Zrzut ekranu 2019-08-30 o 11.08.43.jpgZrzut ekranu 2019-08-30 o 11.08.32.jpgZrzut ekranu 2019-08-30 o 11.08.18.jpgZrzut ekranu 2019-08-30 o 11.07.56.jpgZrzut ekranu 2019-08-30 o 11.07.38.jpg

Edytowane przez kapelusz

Oczekiwałem konstruktywnych odpowiedzi ... a nie w stylu , że cos tu jest spier**** bo jesli jest wg kogos to prosze o jakies uzasadnienie. Wiem ze nic nie moge zmieniac. Projektant i kierownik budowy to u mnie jedna i ta sama osoba... Pytałem raczej o to czy cos wam jeszcze z tych zdjec sie rzuca w oczy i co ewentualnie mozna poprawic ?

Chce wybudować dom samemu z teściem. Domek prosty, mały(103m2).

Wklej większe zdjęcia.

Zmiany są dopuszczalne zwłaszcza jeżeli KB = Projektant.

Nie zmieni średnice z #14 na #16 lub #12.

Strzemiona w wieńcu mogą mieć inny rozstaw.

Zbrojenie ław tez można zmienić ale za to musi brać odpowiedzialność Projektant a nie KB.

Nawet jak to jest ta sama osoba.

Panie, kto to panu tak spierdo..ił...

Oczekiwałem konstruktywnych odpowiedzi ... a nie w stylu , że cos tu jest spier**** bo jesli jest wg kogos to prosze o jakies uzasadnienie.

Nie unos się tak. Rysunki wstawiłeś mikroskopijne cięzko je oglądnąć o wypatrzeniu zbrojenia nie ma mowy.

Ciekawe czy brencik cokolwiek zobaczył i dlatego tak "mądrze" napisał czy tylko zwykła przekora.