Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCZYSZCZALNIA - SOTRALENTZ czy NEVEXPOL ???? -

idkam

Którą byś wybrał/a?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą byś wybrał/a?

• NEVEXPOL
    • SOTRALENTZ
    • Inne (to jakie napisz i dlaczego?)

Recommended Posts

Nevexpol nie posiada aprobaty technicznej na złoże biologiczne, a oczyszczalnię ze złożem biologicznym chcę zainstalować. Wydział ochrony środowiska w mojej gminie nie zgodził się na ten model. Natomiast SOTRALENTZ ma aprobaty i zainteresowanym wysyła oświadczenie, że ścieki oczyszczone na złożu biologicznym spełniają wymogi przepisów.

Pozdrawiam,

Marek Sitko

Gość oczyszczalnia

Ja bym doradził 3-komorową oczyszczalnię firmy PIPELIFE. http://www.pipelife.pl

Obydwie oczyszczalnie są jedno komorowe z koszem filtracyjnym i bio preparatami.

Opis urządzenia.

Niezbitą zaletą tej 3-komorowej oczyszczalni ścieków jest konstrukcja zbiornika. Oprócz trzech niezależnych komór zastosowano labiryntowy przepływ ścieków, co pozwoliło na wykluczenie kosza filtracyjnego.

Kosz filtracyjny w innych oczyszczalniach jest elementem niebezpiecznym

i bardzo uciążliwym w eksploatacji, ze względu na wyjmowanie go co

6 miesięcy i „babranie się” w nieczystościach i odchodach.

Brak regularnego czyszczenia kosza i wsypywania biopreparatów w stałych odstępach czasowych powoduje znaczne obniżenie efektywności oczyszczania ścieków!

Przydomowa 3-komorowa oczyszczalnia jest w pełni bezobsługowym urządzeniem między opróżnieniami zbiornika! Obsługa tego urządzenia wiąże się jedynie z wywozem nieczystości tylko raz na 2 lata.*

Pozdrawiam Robert :p

Gość oczyszczalnia

Nevexpol nie posiada aprobaty technicznej na złoże biologiczne, a oczyszczalnię ze złożem biologicznym chcę zainstalować. Wydział ochrony środowiska w mojej gminie nie zgodził się na ten model. Natomiast SOTRALENTZ ma aprobaty i zainteresowanym wysyła oświadczenie, że ścieki oczyszczone na złożu biologicznym spełniają wymogi przepisów.

Pozdrawiam,

Marek Sitko

Marku

Proszę napisz jakie masz uwarunkowania glebowe, coś dobierzemy

Pozdrawiam Robert :lol:

Idkam,

Nie, nie syszałem. nie mierzylem, ale maja grubosc ok 5-6mm, ja mam wersje ze zbiornikiem 2m3 i wazyl on ok 50-60 kg. poza tym wg instrukcji nalezy go obsypac na calym obwodzie sucha zaprawapiasku z cementem w stosunku 3:1 - zabezpiecza przed uszk. mechanicznymi, wyparciem w gore przez wode lub zgnieceniem, spod tez na warstwie zaprawy suchej 3:1 na gr. ok 20cm - tak zaleca instrukcja i tak to wykonalem. Jako podsypka pod drenaz zamiast zalecanych otoczaków 40-60mm, ktorych nie moglem dostac w okolicy, po zasiegnieciu opinii u dystrybutora, ktory mi to sprzedal, uzylem dolomitu tzw dewonskiego bo tylko taki sie nie lasuje, gr. 30-60mm.

Wit

Mamy działkę 1400 m2, oczyszczalnię firmy JPR SYSTEM od sierpnia 2002 roku. Działa bez zastrzeżeń. W tym roku był przegląd i oprócz czyszczenia kosza ( wodą z hydrantu ) nic nie trzeba było robić. Raz w roku lub po dłuższej przerwie ( np. miesiąc ) nie korzystania z oczyszczalni zasilamy ją szczepami bakterii wsypując kapsułki do WC. W przyszłym roku konieczna będzie wizyta szambonurka. Dom nie jest jeszcze w pełni zamieszkany przez trzy dorosłe osoby, jest na etapie wykańczania. Projekt, materiały i montaż wszystko wykonała firma JPR SYSTEM. 48 godzin i wszystko było gotowe. Po mojej stronie były pomiary gleby, zmiana w projekcie domu szamba na oczyszczalnię i WSZYSTKIE ZWIĄZANE Z TYM PRZYJEMNOŚCI W U R Z Ę D A C H. Miałem przyjemność być pierwszym w okolicy z czymś takim. Nic to teraz luksus. Namiary na JPR SYSTEM: Żyrardów 0-46/854-22-78;

0-46/854-22-87;

Mają swoich przedstawicieli w różnych miastach. :)

Mam Sotralentz, jestem zadowolony.

Warunki glebowe byly b. ciezkie,ropboty ziemne przy drenazu gigantyczne ale wszystko dziala bez zastrzezen. Czyszczenie kosza nie jest az tak uciazliwe by bylo decydujace.Wazniejsze jest by miec kogos kto potrafi to poskadac do postaci urzadzenia technicznego zgodnego z planowanym przeznaczeniem. Wielu ludziom wydaje sie ze to takie szambo z dziura i oficjalnym pozwoleniem.