Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na wodę opadową

lukkasz

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem systemu odprowadzenia wody opadowej do gruntu. Widziałem system tuneli rozsączających GRAF 300. Wstępnie myślę nad ich zastosowaniem. Jednak nie wiem jak dobrać ilość segmentów potrzebnych do moich potrzeb, oraz czy ma to sens przy moich warunkach.

Mam dom jednorodzinny. Powierzchnia dachu 220m2; pokryty dachówką ceramiczną ; skosy 42 stopnie. Powierzchnia rzutu z góry około 160m2.

Badania gruntu przeprowadzone. Przepuszczalność gruntu to około 1,8 x 10e-2 cm/s ( drobny piasek). Woda z dachu odprowadzana za pomocą 4 rynien ( po jednej na każdy narożnik budynku). Wody gruntowe określone na głębokości 1,80m (maj 2018 )

Proszę radę i opinię na ten temat.

Też poważnie zastanawiałem się nad tymi tunelami- u mnie wychodziło 16sztuk na 240m2 dachu płaskiego plus dodatkowo dren od tego 100m. Nie byłem do końca przekonany co do wytrzymałości po latach tych tuneli, jednak pewnie to był mój wkręt ;)

U mnie w końcu zrobiliśmy inne rozwiązanie- wkopaliśmy zbiornik 8tys. litrów z dziurami w dnie. Od niego 100m. drenu w agrowłukninie (obsypanego kamieniem rzecznym) i zakończone wszystko studzienką przelewową. Wcześnie jeszcze przed samym zbiornikiem mam studzienkę osadnikową z karbowanej rury 60mm. Jestem świadomy, że trochę przedobrzyłem, ale trudno ;)

Grunt mam podobny do Ciebie, też piachy. Generalnie gdybym jeszcze raz miał to wszystko robić to raczej zdecydowałbym się na tunele- głównie ze względu, że wyszłoby mi to taniej i raczej nic gorzej.

Z tej strony wyliczyliśmy jak powinna być przepustowość i wielkość całej instalacji:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Rekordy_klimatyczne_w_Polsce

Czyli jak się domyślam przyjąłeś jeden z gorszych scenariuszy intensywności opadu w Twoim regionie i na tej podstawie obliczyłeś objętość systemu, tak aby był w stanie zgromadzić całą wodę. Czy dobrze myślę?

Na zgromadzenie (rozprowadzenie) całej nie ma szans podczas takich opadów jak tam podane.... Ale dużą ich część to pochłonie.