Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja szczytu nad poddaszem użytkowym

coachu13

Recommended Posts

Cześć,

Podczas budowy domu i wykańczania ociepliłem skosy oraz sufit podwieszany wełną.

Zachowana ciągłość izolacji.

Teraz zastanawiam się czy na samym szczycie nie położyć dodatkowo chociaż jednej warstwy wełny 20cm.

Tylko nie wiem czy naprawdę ma to sens i da wymierne efekty ?

Ktoś może to sprawdzał, liczył dokładnie albo zna ten temat z własnego doświadczenia ?

Generalnie głównie powinniśmy skupiać się na izolacji po obrysie pomieszczeń ogrzewanych czyli najczęściej po tzw. trapezie.Nie dogrzewasz wówczas niepotrzebnie pomieszczenia nieużytkowego stryszku.

Dodatkowo jeżeli w pomieszczeniu stryszku chciałbyś mieć wyższe temp zimą niż na zewnątrz lub niższe latem to zasadne jest dołożenie izolacji chociaż między krokwiami.

Dodatkowo izolacja między krokwiami tego stryszku przyczyni się poniekąd do polepszenia parametrów termicznych poddasza.

• 8 months później...
Wraca do tematu. W projekcie nie miałem opisanego tego szczegółu dlatego teraz zacząłem rzeźbić:) Póki co szczyty są nie wykończone, czekają na więźbę. Murarz miał zamysł uzupełnić "zęby" na szczytach pustakami i zrównać je z górną częścią krokiew robią cienki wieniec. Rozmawiałem wczoraj w projektantem i powiedział, że wienic jest zbędny (ze względu wielkość ściany szczytowej) ale izolacje jak najbardziej trzeba położyć. Pytanie jak ważny jest to elementy izolacji z skali całego budynku (jak dużym jest to mostek termiczny) i ile tej izolacji musi się tam znaleść?

• 3 weeks później...
Wraca do tematu. W projekcie nie miałem opisanego tego szczegółu dlatego teraz zacząłem rzeźbić:) Póki co szczyty są nie wykończone, czekają na więźbę. Murarz miał zamysł uzupełnić "zęby" na szczytach pustakami i zrównać je z górną częścią krokiew robią cienki wieniec. Rozmawiałem wczoraj w projektantem i powiedział, że wienic jest zbędny (ze względu wielkość ściany szczytowej) ale izolacje jak najbardziej trzeba położyć. Pytanie jak ważny jest to elementy izolacji z skali całego budynku (jak dużym jest to mostek termiczny) i ile tej izolacji musi się tam znaleść?

mostek termiczny będzie i to spory . Chciałem jeszcze jednak dopytac bo piszac o izolacji szczytu masz na myśli całą ścianę szczytową czy może izolacje ściany szczytowej na jej grubości przy okazji izolacji dachu.