Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z Szanownych posiada w domu słupy (elementy więźby). W d12a trochę ich mam i co tu począć. Gips popęka? Szlifować? A może coś innego... Wiem wiem nie śmiejcie się... trzeba było przed montowaniem więźby przejechac je u stolarza :lol: w 10 minut i miałbym problem z głowy.

Ratujcie!

https://forum.murator.pl/topic/24922-podajcie-spos%C3%B3b-wyko%C5%84czenia-s%C5%82up%C3%B3w-drewnianych/

Ja mam. Elementy konstrukcji obłożyłem heblowanymi deskami. Pogrubiło to słupy. Miejsce połączeń desek przykryłem drewnianymi ćwierćwałkami. Słupy potrafią popękać wzdłużnie. Nie ma to praktycznie znaczenia dla wytrzymałości konstrukcji, ale niezbyt ciekawie wyglada. Deska nie popęka.
Ja mam. Elementy konstrukcji obłożyłem heblowanymi deskami. Pogrubiło to słupy. Miejsce połączeń desek przykryłem drewnianymi ćwierćwałkami. Słupy potrafią popękać wzdłużnie. Nie ma to praktycznie znaczenia dla wytrzymałości konstrukcji, ale niezbyt ciekawie wyglada. Deska nie popęka.

No fajnie to może wyglądać jak sie to zrobi starannie.

Deski można zafrezować pod kątem 45 stopni na rogu gdzie sie stykają,wtedy prawie nie widać że to obłożone deskami.

A ja uważam, że takie pionowe popękania mają swój urok i wygląda to całkiem ciekawie.

Widziałem nawet w Castoramie deski wykonane chyba z jakiegoś tworzywa, które miały mnóstwo takich pęknięć.

Uważam że należy je tylko oszlifować, można pobejcować i na to lakier i efekt będzie bardzo ciekawy. jednak pod warunkiem, że łączenia elementów są wykonane starannie.

U mnie cieśla trochę nie przyłożył się do estetyki łączeń mieczów ze słupami i płatwiami. Będę musiał trochę nad tym popracować.

Nie zamierzam jednak okrywać ich.

Jedynie w łazience na piętrze zamierzam zrobić obudowę z zielonej płyty papierowo-gipsowej.