Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć taką klatkę schodową?

sukulent

Recommended Posts

Jakiś pomysł jak wykończyć taką klatkę schodową? W najwyższym miejscu wysokość do sufitu to ponad 4,5m. W planie jest zrobienie gładzi, malowanie no i umycie tego okna oczywiście. Bieda z postawieniem drabiny czy rusztowania, bo schody zakręcają w prawo. No i tez przyszłościowo jak ogarnąć coś takiego?

Doradzono nam na stałe zamontować solidne drewno, jak na więźbę dachową poziomo między jedną na drugą ściana, na których będzie można położyć deski i z drabiny w przedpokoju dostać się już nie tyle do sufitu ale w przyszłości do okna żeby je umyć. Sam pomysł jakoś do mnie słabo przemawia bo jednak optycznie zmniejszy ta klatkę a mi osobiście bardzo się podoba ten efekt że jest ona tak wysoka. No ale nie ma innego praktycznego rozwiązania to pójdziemy w coś takiego

Może macie jakieś pomysły?

klatka.jpg

:D Ale ja nie pytam jak ją urządzić, tylko jak ją wykończyć żeby się nie pozabijać :no:

Pytam z praktycznego punktu widzenia

Jak dla mnie to rozwiązanie jest proste. Na czas malowania czy wykańczania ustawiasz rusztowanie schodowe, można wynając za nie duże pieniadze, albo sobie kupić.

https://zampol24.pl/951-thickbox_default/rusztowanie-drabinowe-krause-corda-z-adaptacja-na-schody.jpg

Jeśli kupisz, to to samo rusztowanie posłuży Ci do ewentualnych napraw.

Co do okna, to obecnie są myjki teleskopowe, albo zwykły teleskop z gąbką i umyjesz bez poblemu. Jest to okno w znacznej powierzchni stałe, więc bardziej bym się martwił myciem z zewnątrz.

Nie montowałbym niczego w tej wąskiej klatce, bo będzie przytłaczać, co by to nie było. Nawet jak pod sufitem zamontujesz dwie wyciągarki warsztatowe i na nich pomost, który sobie za pomoca przycisku opuścisz i podniesiesz sie na rządaną wysokość. Nie warto, bo będziesz i tak tego sporadycznie używał, a uczucie, że coś wisi nad głową będziesz miał co dnia.

Pozdrawiam,

Paweł