dudi82 02.09.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 WitamRemontuje domek letniskowy. Dom murowany. Ma 4 pomieszczenia i w każdym z nich betonowa wylewka jest na innym poziomie. Różnice to około 15 cm. Marzy mi się równa podłoga bez żadnych progów w całym domku, (ewentualnie łazienka 2-3cm niżej). Chcę zastosować michnosytem + 2 płyty OSB 18mm żeby to osiągnąć. Pod płyty OSB chcę dać watę. Czy powinienem ją jakoś odizolować od betonowych wylewek i ścian? Dać jakąś folię? Wylewki raczej są suche, ale czy wata może leżeć bezpośrednio na nich? A może najpierw folia w płynie? Papa termozgrzewalna? Eurolan? W łazience będzie sporo przedścianek g/k, stelaż wc i cała instalacja wod-kan schowana za stelażem g-k. Czy tam też warto dać watę? Czy wata pod posadzką powinna być wentylowana? Dom co prawda jest letniskowy, ale wata ma sprawić, że wiosną i jesienią nie będzie ciągnęło zimnem od podłóg. Z zewnątrz na razie nie jest ocieplony – w przyszłości planuję go ocieplić watą i obić deską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 13.09.2019 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Prawie 200 odwiedzin i nikt nic nie napisze?Poczytałem trochę i zdecydowałem się izolować tą wylewkę, ale - papą termozgrzewalną, czy Eurolan 3K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.09.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Dobrze piszesz to po co się wypowiadać, jak betony suche to izolacja , na wszelki wypadek. Ja jeszcze bym dał na wełnę jeszcze siatkę na gryzonie tak na metr od dylatacji przy ścianach i szczelnie robił podłogi . Gabaryty myszy czy innych gryzoni to w więszosci futerko. Chrobotanie i smród gryzonia to najbardziej wq..na letnisku a za miesiac półtora sezon na domowników się zacznie. A prognostycy wieszczą wczesną zimę . W łazience dałbym jeszcze wylewke z siatką ogrzewania elektrycznego dwie trzy stówki więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 15.09.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Właśnie dla potwierdzenia, że dobrze kombinuję.Wełnę bezpośrednio na izolację kłaść, czy jeszcze folię dać?Wiem, że mysz wlezie prawie wszędzie, ale na posadzce i ścianach będą płytki, więc od góry nie ma szans. Prędzej z ziemi od strony rur kanalizacyjnych, więc siatkę chyba pod folię, a nie na?O ogrzewaniu myślałem, ale w kleju pod płytki - o ile są takie cienkie maty. Jeszcze pomyślę czy robić tak, czy jednak zwykły grzejnik elektryczny na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts