Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół w ociepleniu

Claudynka

Recommended Posts

IMG_20190823_184015.jpg

Temat dotyczy cokołu.

Jak to zrobić przy ociepleniu ok 20cm styropianu. Ile ten cokolik cofnąć względem ocieplenia i jaką jego wysokość zrobić.

Biorąc pod uwagę, że podłoga domu jest na wysokości fugi porotherm-BK (zdjęcie) to cokół planuję dać na porothermie. Porotherm ma 24 cm wysokość a cokół zalecają min 30cm więc chyba trzeba zejść na folię kubełkową tylko czy mam ją obciąć? Jak to zrobić?

[ATTACH=CONFIG]434237[/ATTACH]

Temat dotyczy cokołu.

Jak to zrobić przy ociepleniu ok 20cm styropianu. Ile ten cokolik cofnąć względem ocieplenia i jaką jego wysokość zrobić.

Biorąc pod uwagę, że podłoga domu jest na wysokości fugi porotherm-BK (zdjęcie) to cokół planuję dać na porothermie. Porotherm ma 24 cm wysokość a cokół zalecają min 30cm więc chyba trzeba zejść na folię kubełkową tylko czy mam ją obciąć? Jak to zrobić?

kanal na YT, na obu filmach masz cokoly

https://www.youtube.com/channel/UCH5NNHjeLSj00HgkPd0LGNw

[ATTACH=CONFIG]434237[/ATTACH]

Temat dotyczy cokołu.

Ci, którzy zalecają te 30cm, robią to z jakiegoś konkretnego powodu?

Ja u siebie będę miał na 24-25cm - wysokość równa z tarasem i wejściem od frontu. Wokoło widzę u ludzi, którzy się budują, nawet na mniejszych wysokościach. Jeśli nie ma jakiś szczególnych przeciwwskazań i wizualnie Tobie pasuje, to bym sobie roboty i dodatkowych kosztów nie szukał.

Ci, którzy zalecają te 30cm, robią to z jakiegoś konkretnego powodu?

zalecają min 30cm a najlepiej 50cm gdyż deszcz odbijający się od kostki itp..na niższych warstwach brudzie elewacje.

Tak wyczytałam w kilku artykułach.

kanal na YT, na obu filmach masz cokoly

dziękuję za filmy ładnie zrobione ale mało widać o tych cokołach.

zalecają min 30cm a najlepiej 50cm gdyż deszcz odbijający się od kostki itp..na niższych warstwach brudzie elewacje.

Brudzi to raz, a dwa intensywniej zawilgaca ten fragment sciany. Stad wykonuje sie cokol, zwykle z materialow hydrofobowych. Wysokosc jest umowna. Masz dosc duzy okap, wiec nie musisz szalec z ta wysokoscia. Jednak przynajmniej te 15-20 cm, bedzie rozsadne.

Pozdrawiam,

Pawel

Czyli teoria zamiast praktycznego podejścia a wystarczy przecież sprawdzić czy coś Ci będzie i na jaką wysokość chlapać, tym bardziej, że dach masz już wykończony.

Ja u siebie tez nie będę robił pół metrowego cokołu wg mnie kiepsko wygląda taki wysoki ale każdy ma inny gust. Te 30/50 to naprawdę wszystko zależy od warunków. u nas bedzie 20 nie więcej, może i nawet 15... Niektóre domki nie mają wcale i też jest OK.

To może jeszcze odnośnie wykończenia takiego cokołu, co można tam dać a w zasadzie jak powinien wyglądać taki prawidłowo wykonany cokół, aby nie podciągało nam wilgoci wyżej ??

Jak/czym "wykończyć/zabezpieczyć " przejście z np xps na właściwą izolację z eps ?? Chodzi mi o powstałą szczelinę na łączeniu obu materiałów...

Edytowane przez _arek_

Ja u siebie tez nie będę robił pół metrowego cokołu wg mnie kiepsko wygląda taki wysoki ale każdy ma inny gust. Te 30/50 to naprawdę wszystko zależy od warunków. u nas bedzie 20 nie więcej, może i nawet 15... Niektóre domki nie mają wcale i też jest OK.

To może jeszcze odnośnie wykończenia takiego cokołu, co można tam dać a w zasadzie jak powinien wyglądać taki prawidłowo wykonany cokół, aby nie podciągało nam wilgoci wyżej ??

Jak/czym "wykończyć/zabezpieczyć " przejście z np xps na właściwą izolację z eps ?? Chodzi mi o powstałą szczelinę na łączeniu obu materiałów...

cokol:

sciana

izolacja bitumiczna

xps

carbonit

okladzina (tynk mika :) plytka, kamien, zwloki tesciowej)

przejscie na fasade: polaczenie po prostu pianujesz

na styropianie dajesz listwe LUX-N od dolu zatopiona w carbonit

voila !!!

Bo na fundamentach też powinien być xps a nie hydro szajs

coś kojarzę ten dylemat w tamtym czasie...

nie zastanawiaj się czy to dobrze czy źle.... Jest to jest... Na pewno lepiej niż zwykły EPS

dziś widzieliśmy na domku cokolik z białego styropianu...

A wracając do cokołu to poprawnie ile powinien byc cofnięty względem elewacji. Załóżmy przyklejam na ściany 20cm białego styro to jaką grubością xps wykleić cokół?

Edytowane przez Claudynka

coś kojarzę ten dylemat w tamtym czasie...

dziś widzieliśmy na domku cokolik z białego styropianu...

A wracając do cokołu to poprawnie ile powinien byc cofnięty względem elewacji. Załóżmy przyklejam na ściany 20cm białego styro to jaką grubością xps wykleić cokół?

w zaleznosci od tego co na tym cokole ma byc i jaka grubosc bedzie to mialo.

docelowo roznica grubosci nie mniejsza niz 2-3cm po okladzinie. ale moze byc wieksza. wiec grubosc materialu docieplajacego na cokole przy elewacji 20cm zawiera si w zakresie 1-18cm przy zalozeniu, ze bedzie tam cos cienkiego

wysokośc strefy cokołu rzeczywiście jest wartością umowną. Zależy to w dużej mierze od tego jak daleko jest wysunięty okap budynku . Owszem te zalecane 30-50cm pozwala na to ze "odbijający się deszcz" nie brudzi elewacji aczkolwiek przy większej strefie okapowej spokojnie ta wysokość można zmniejszyć. Generalnie w dużej mierze zależy to też od inwestora. Znam przypadki gdzie praktycznie strefy cokołowej nie było a całość ściany była izolowana od poziomu gruntu jedną grubością izolacji.

Ze względów praktycznych uważam że te 20-30cm conajmniej powinno być.