nesiasps 04.09.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Witam serdecznie i proszę o opinię w sprawie instalacji w nowo nabytym domku parterowym 90m2 ogrzewanie tylko podłogowe, piec Spyra 25kW (zbyt duży ale póki co musi zostać) i rozdzielacz kan -therm 13 pętli według mnie zamontowany nieprawidłowo tzn odwrotnie - zdaje się że było łatwiej w piwnicy w ten sposób W zimę jakoś to nawet działało ale aktualnie z zaworów piezoelektrycznych cieknie gdy zawór jest w pozycji zamkniętej - czy jest to wymienne i co tam trzeba wymienić - chodzi mi po głowie rezygnacja z tego sterowania termoregulatorami i zmiana na stałe zawory i nie wiem czy starczy te termoregulatory poodkręcać i poustawiać na tych wkręcanych elementach czy tak czy inaczej wymienić środki bo będzie ciekło - ale cieknie tylko gdy wciskam iglicę - gdy wkręcam całość bez wciskania iglicy - nie cieknie. Czy jest sens odwracać całość? Może termostaty w domu bym zostawił do odcinania działania pompy w obiegu podłogówki czy lepiej żeby ta pompa chodziła w sposób ciągły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.09.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Jak jest w piwnicy rozdzielacz a rury wyżej to się łatwiej zapowietrza. Odpowietrzyć, zawory otworzyć na max, może będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 04.09.2019 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Zawory termostatyczne są na zasilaniu a przepływomierze na powrocie (choć i tak z nich żaden pożytek bo wypełnione są woda na full z racji montażu w dół) czy warto przynajmniej zmienić zawory z przepływomierzami żeby zawory były na powrocie? Co do działania to działa to dość sprawnie ale zawór na który zakładane są termoregulatory cieknie i nie wiem co tam się wymienia (oringi, grzybek czy cały element) raczej wyciek to nie sprawa zapowietrzonego obiegu tylko zużycia tego zaworu - tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.09.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Jak działa sprawnie a cieknie tylko jakiś jeden zawór to go wymień i ciesz się ciepłem w domu. Regulacja termostatami powinno być na powrocie ale w rzeczywistości dom to duża bezwladnosc i często brak potrzeby dokładnej regulacja każdej z komnat z osobna. No chyba że gdzieś tam czuć ziąb lub gorącz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 05.09.2019 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 A gdzie takiego typu wkładki termostatyczne mógłbym nabyć - proszę też o poradę jak to potem odpowietrzyć, gdyż nie obędzie się bez spustu wody - powoli napełniać układ na otwartych zaworach i odpowietrzać tymi mechanicznymi odpowietrzaczami na rozdzielaczu czy lepiej wymienić je na automatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 (edytowane) chodzi mi po głowie rezygnacja z tego sterowania termoregulatorami i zmiana na stałe zawory i nie wiem czy starczy te termoregulatory poodkręcać i poustawiać na tych wkręcanych elementach czy tak czy inaczej wymienić środki bo będzie ciekło - ale cieknie tylko gdy wciskam iglicę - gdy wkręcam całość bez wciskania iglicy - nie cieknie.odkręcić, wyrzucić, zostawić otwarte i zapomnieć, nic nie wymieniać. Zawory termostatyczne są na zasilaniu a przepływomierze na powrocie (choć i tak z nich żaden pożytek bo wypełnione są woda na full z racji montażu w dół) czy warto przynajmniej zmienić zawory z przepływomierzami żeby zawory były na powrocie?nic nie zamieniać, wypełnienie nie ma znaczenia, warto zapoznac sie z zasada działania rotametrów. Są dwa rodzaje rotametrów, jedne montuje sie na zasilaniu inne na powrocie. KanTherm stosuje te drugie. Poczytaj tutaj, jest dokładnie opisane https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8781-monta%C5%BC-rotametr%C3%B3w/ Edytowane 5 Września 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 10.09.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Zawory termostatyczne są na zasilaniu a przepływomierze na powrocie (choć i tak z nich żaden pożytek bo wypełnione są woda na full z racji montażu w dół) czy warto przynajmniej zmienić zawory z przepływomierzami żeby zawory były na powrocie? Co do działania to działa to dość sprawnie ale zawór na który zakładane są termoregulatory cieknie i nie wiem co tam się wymienia (oringi, grzybek czy cały element) raczej wyciek to nie sprawa zapowietrzonego obiegu tylko zużycia tego zaworu - tak sądzę. Jeśli cieknie zawór termostatyczny to należy go wymienić razem z nyplem. Koszt jest niewielki. Przepływomierze muszą być na powrocie i powinny być wypełnione wodą, bez pęcherzyków powietrza. Zawór termostatyczny + nypel do rozdzielacza serii 75 można kupić poprzez naszych partnerów handlowych np. Onninen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts